EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИРС: 4,4% ръст на България през 2022

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИРС: 4,4% ръст на България през 2022

mail13:46 | 31.05.2021прегледи 684 коментарикоментари 0


След свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България се очаква да се възстанови с 3,8% през 2021 г. и да нарасне с 4,4% през 2022 г., посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в своя последен световен доклад "Икономически перспективи“. ОИСР добавя, че българската икономика ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г.

Отварянето на икономика наново ще създаде нова сила в търсенето на домакинствата и бизнес инвестициите, което ще замени държавните разходи като основен двигател на растежа. ОИСР също така смята, че икономическото възстановяване ще се отрази в постепенно подобрение и на пазара на труда.

Непосредственият политически приоритет в България е да се ускори ваксинацията, която най-бавната сред страните от ЕС, посочва ОИСР. Това ще позволи разхлабване на ограниченията и е предпоставка икономиката отново да заработи на нормални нива.

Подобно на много други европейски държави, България преживя две силни пандемични вълни през есента на 2020 г. и пролетта на 2021 г., в допълнение към по-слабата първоначална вълна през миналата пролет. Пандемията застраши функционирането на здравната система и повиши смъртността от Covid-19 до високо ниво, отбелязва ОИСР.

В отговор бяха приложени мерки за ограничаване, включително ограничения за групови събирания и затваряне на училища и ресторанти. След пика на третата вълна в края на март бяха премахнати много ограничения и учениците се върнаха в училище на поетапно разписание. Ваксинацията в България обаче се разгръща бавно.

В същото време ОИСР посочва, че българската икономика преживя втората и третата коронавирусни вълни по-добре от по-слабата начална вълна./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg