EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Означения по автомобилните гуми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Означения по автомобилните гуми

mail17:10 | 15.12.2016прегледи 1298 коментарикоментари 0


Върху всяка една гума има букви, номера и символи, които при правилно разчитане ни осигуряват възможност да разберем къде са произведени, какъв е състава им, за какви автомобили се препоръчват, за каква скорост са и т.н.

Размер на гумите

  Обикновено размерите на гумите са изобразени върху самата гума под формата на надпис, който прилича на този:
P215/65R15 89H
• Буквата „P“ означава „P-Metric“ или „Passenger“. Това също така от своя страна означава, че гумите са маркирани по северноамерикански стандарт. Гумите, маркирани в Европа, обикновено нямат буквата „P“ пред размера си. Гумите, които имат по-дебели пластове обикновено се означават с буквите „LT“, които означават „Light Truck“. Това също така означава, че тази гума е “LT metric” и има точно определен обхват на товароносимост, обозначен върху нея. Такива гуми обикновено са предназначени за по-тежки превозни средства и такива, специално указани, че изискват LT гуми. Изключително важно е никога да не поставяте на автомобила си LT гуми, дори когато всички останали характеристики на гумата съвпадат с тези на вашите гуми.
• „215“ е ширината на гумата, още известна като ширина на профила. Това число отразява ширината на гумата в най-широката и точка, когато е правилно напомпена и поставена на правилния размер джанта, измерено в милиметри.
• „65“ е числото, отразяващо съотношението на размерите. То се изчислява, като височината на профила се раздели на широчината на профила и полученото число се умножи по 100. (В конкретния пример страничната стена на гумата е висока 65% от 215мм)
• „R“ означава Radial, което пък значи, че гумата има радиално устройство. Радиалните гуми имат пласт от нишки, които са разположени на 90 градуса спрямо централната линия на протектора, а самата гума се стабилизира допълнително от  една допълнителна нишка, минаваща по дължината на гумата. Други възможности са буквата „B“ или устройство тип „колан” и „D“ за диагонална конструкция. Това значи, че същите нишки, които при радиалното устройство лежат под ъгъл от 90 градуса, тук са разположени под доста по-малък ъгъл, диагонално една на друга и спрямо централната линия на гумата.

• Числото „15“ е диаметърът на гумата, измерен в инчове. Това също така е точния размер на джантата, на която гумата ще пасне. При някои по-стари джанти има означения като „390”. Те се наричат “TRX” и е задължително да знаете, че не можете да поставите обикновена гума върху “TRX” джанта.

• „89“ е индекс на натоварването.
• „H“ е символ на скоростта.

Индекси на скоростта

  Индексът на скоростта на всяка гума е показател за максималната безопасна скорост, при която гумата може да носи определен товар при посочените условия. Също  е показател за това, как би се справяла гумата при по-ниска от максималната безопасна скорост. Гума с висок индекс ще ви даде по-добро сцепление и управление на автомобила, дори под скорост от 80 км/ч.
Списък на най-често използваните индекси на скоростта:

Q = 99 MPH, 160 km/h

S = 112 MPH, 180 km/h

T= 118 MPH, 190 km/h

U = 124 MPH, 200 km/h

H = 130 MPH, 210 km/h

V = 149 MPH, 240 km/h

Z = 149 MPH, 240 km/h и повече

W = 168 MPH, 270 km/h

Y = 186MPH, 300 km/h

  Не е препоръчително да поставяте на автомобила си гуми, с различен индекс на скоростта от този, който е бил на гумите, с които сте купили автомобила си от производителя. Ако го направите, това може да повлияе негативно на управлението на автомобила и да доведе до опасни ситуации на пътя. Също така едновременно  не поставяйте на един автомобил гуми с различни индекси на скоростта./ Активни потребители


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg