EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Одобряват Завода за отпадъци в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Одобряват Завода за отпадъци в София

mail10:10 | 16.05.2011прегледи 1062 коментарикоментари 0


До няколко седмици се очаква одобрението на първата фаза от проекта за интегрирана система за управление на отпадъците в София. Това заяви генералният директор на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Дирк Анер при  посещението си на строителството на метро станция "Лъвов мост". Обектът е част от финансирания по ОП "Транспорт" втори лъч на Софийското метро. По думите на Анер веднага след одобрението на първата фаза на проекта за завод за отпадъците ще може да започне изграждането на депото за неопасни отпадъци край село Горни Богров.
Столичната община е провела процедурата за избор на изпълнител и има класиран участник от нея, но все още не са приключили процедурите по обжалване на обществената поръчка. След завършването им и потвърждаване на класирането, ще може да бъде започнато изграждането на депото. За другия обект, част от първата фаза на проекта - компостиращата инсталация, предстои обявяване на нова обществена
поръчка, а за втората фаза на проекта остава изграждането на завод за механично биологично третиране на отпадъците. В моментатече процедура по установяване на това дали произвежданите от него горивни блокчета ще се използват като гориво за производство на топлоенергия в "Топлофикация София".

До 2013 година ще се усети напредък по редица важни проекти, каза още Дирк Анер. Освен че са важни за инфраструктурата на страната, тези големи проекти са важни и за осигуряване на възможности за развитие на бизнеса и за нови работни места. Проектите, които той посочи като пример, са строителството на софийското метро, на автомагистралите, както и проектът за Дунав мост 2.  През втората половина на годината ще започнем да говорим какво е важно да се случи в България през втория програмен период от 2014 г., каза Анер. От септември нататък ще бъде изготвена визия за развитието на България и нейните региони  съвместно от българското правителство, експерти на ЕК и на Световната банка.  В отговор на въпрос дали има примери за неуспешни проекти в България, Анер каза, че при реализирането на големи инфраструктурни проекти често се допускат грешки, но  Европейската инвестиционна банка и програмата ДЖЕРЕМИ обезпечават техническата помощ при осъществяването им. Ако някой ни убеждава, че проект на стойност няколко млн. евро, може да се изпълни, без да бъде допусната и най-малката грешка, то той лъже, допълни и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Въпросът е, ако се допусне грешка, тя да не бъде "замитана", а да се поправи, каза той. Дончев заяви още, че не може да се съди за усвояването на  средства през настоящия програмен период само по първите три години, когато успеваемостта е била много ниска. В последните две години от периода това ще бъде наваксано и България ще има много добър резултат към края, заяви министър Дончев. Дирк Анер каза, че все още не е направено предложение, но най-вероятно страната ни ще попадне и през следващия програмен период в групата от държави, най-силно подпомагани от ЕС.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161