EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Одобрила ли е ЕК „Турски поток”? Не!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Одобрила ли е ЕК „Турски поток”? Не!

mail06:39 | 24.11.2015прегледи 1796 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Медии разпалиха отново въпроса за „Турски поток” с твърдение, че Европейската комисия е одобрила осъществяването на руско-турския проект. В съобщението на кореспондента на БНР в Истанбул се посочва:

"Турски поток" се обвърза с газопровода "Тесла", който ще бъде продължение на "Турски поток" и ще пренася газ от турската граница за Гърция и Австрия.

"Турски поток" бе договорен преди около една година между Русия и Турция в замяна на "Южен поток", но бе замразен заради неразбирателство между Анкара и Москва във връзка с трасето, цената на газта и други проблеми.

На срещата на върха на Г-20 в Анталия турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха да продължат преговорите по реализацията на "Турски поток".

Предвижда се отложените споразумения за "Турски поток" да бъдат подписани при посещение на Ердоган в Москва на 15 декември.

В същото време ЕС ще съдейства и за реализирането на Трансанадолския газопровод "Танап" между Турция и Азербайджан, който ще снабдява и газопровода "Тесла". А също и на Транскаспийския газопровод, който ще пренася азерски и туркменски газ в Турция.

Подкрепата на ЕС е особено важна, тъй като ще даде възможност за превръщането на Турция в газов хъб за Европа, коментира представител на турското енергийно министерство.

Ето какво пише обаче в списъка на Европейската комисия с проектите от общо интерес в частта на Турция, ТАП и ТАНАП:

В документа на ЕК е отбелязан като приоритетен Южният газов коридор. Става дума за доставянето на газ от Каспийския регион, пресичайки Азербайджан, Грузия и Турция и достигайки европейските пазари в Гърция и Италия. Тук се включват един или повече проекти от общ интерес:

  • Газопровод към ЕС от Туркменистан и Азербайджан, през Грузия и Турция (понастоящем известен като комбинация от „Транскаспийски газопровод” (TCP), „Разширение на южнокаспийския газопровод (SCP-(F)X) и „Трансанадолския газопровод (TANAP);
  • Газопровод от Гърция към Италия през Албания и Адриатическо море (известен като TAP)

По отношение на Турция се отбелязват като приоритетни два интерконектора – с България и с Гърция. От официалния документ по-долу се вижда, че ЕК не е включила Турски поток или друг газов проект, в който се споменава Русия като участник в проекта.

zoom_sss

Пълният документ вижте тук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg