EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Одобрена сделката "ТЕЦ Марица Изток 1" & НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Одобрена сделката "ТЕЦ Марица Изток 1" & НЕК

mail09:01 | 14.07.2015прегледи 2543 коментарикоментари 0


Споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и „ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток I” за изменение на договора за изкупуване на електрическа енергия, който централата има с НЕК, постигнато на 8 април 2015 година, беше одобрено от българския регулатор и получи подкрепата и одобрението на 24-те европейски и български банки, както и на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и агенциите за експортно кредитиране на Франция и Германия. Това съобщава американската компания.
Сделката води до незабавно намаляване на разходите за електроенергия на НЕК, каза изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет. Той подчерта, че конструктивният диалог между българските власти и ЕЙ И ЕС е бил решаващ за постигане на споразумението. Това решение подкрепя усилията на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции в националната икономика.
Съгласно споразумението между НЕК и ЕЙ И ЕС, „EЙ И ЕС Марица Изток I” ще намали цената си за разполагаемост с 14 процента веднага след като й бъдат изплатени всички просрочени задължения. Това ще спести на НЕК около 50 милиона лева годишно или общо 550 милиона лева за останалата част от срока на договора за изкупуване, който изтича през 2026 година.
 


Тагове: банки, кредитори,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg