EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Огромни заплати в държавни компании в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Огромни заплати в държавни компании в Румъния

mail10:00 | 13.09.2011прегледи 513 коментарикоментари 0


Проектозакон, иницииран от няколко румънски сенатори, предвижда баснословни заплати за бъдещите частни мениджъри на държавните компании, пише румънският вестник "Адевърул".Мениджърът на Ромгаз например може да получава от заплата и бонуси пет милиона евро годишно - повече, отколкото генералния директор на Ексън мобил - най-голямата компания в света, посочва изданието. В последно време идеята за назначаване на частно ръководство на държавните компании все повече печели поддръжници, след като както МВФ, така и Световната банка показаха, че това е единственият начин за увеличаване на ефективността на държавните предприятия.
Те са важен компонент от икономиката на страната, тъй като от една страна става дума за изключително ценни компании, с огромен потенциал да изтеглят нагоре брутния вътрешен продукт на страната, отбелязва вестникът. Например Ромгаз е на трето място в класацията на най-печелившите румънски компании с нетна печалба от 162 милиона евро за миналата година, а Трансгаз е на пето място
От друга страна обаче също държавни са и най-неефективните компании, с огромни загуби и дългове. Става дума за Националната компания за черни каменни въглища,  подразделенията на жп компанията ЧеФеРе за товарен и за пътнически транспорт. В този контекст група от 16 сенатори от целия политически спектър, сред които и министърът на икономиката Йон Аритон и минстърката на транспорта Анка Боаджиу, в чиито ресори се намират по-голямата част от държавните компании, инициираха
проектозакон, който определя начина за селекция, модела за определяне на заплатата и критериите за резултатност, които трябва да изпълняват частните мениджъри.
Според изчисления на Медиафакс формулата за определяне на заплатите дава като резултат огромни суми, които бъдещите генерални директори може да получат, ако изпълняват критериите за резултатност, предвидени в договора за мениджмънт. По този начин шефът на Ромгаз може да стигне до почти невероятна печалба: пет милиона евро годишно (4,5 милиона като бонуси от печалбата и още 43 246 евро брутна основна месечна заплата).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg