EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ограничаване на плащанията в брой в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ограничаване на плащанията в брой в ЕС

mail15:15 | 09.02.2024прегледи 486 коментарикоментари 0


На 22 февруари ще се гласува къде да се намира седалището на новата Европейска агенция за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA). Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е докладчик по досието за създаването на тази агенция.

Законодателният пакет включва три регламента и една директива, които се очаква да бъдат гласувани в началото на април. Една от мерките, които се предвиждат, е ограничаване на плащанията в брой в целия ЕС – над 10 000 евро те ще се извършват по банков път. Държавите членки ще могат да въвеждат самостоятелно и по-ниска максимална граница, ако желаят.

Агенцията ще има широки правомощия, включително пряк надзор над 40 финансови институции в целия ЕС – големи банки, представени в много държави членки, което се очаква да започне реално от началото на 2028 година. Новият орган на практика ще наблюдава целия финансов и нефинансов сектор с цел координация срещу борбата с прането на пари.

Секторите на недвижимите имоти и културните ценности също ще бъдат под много по-строга регулация, както и криптовалутите. Ще има изискване за идентификация, когато обръщаме криптовалутата в традиционните валути, и ще се осигури по-голяма прозрачност, обясни българският евродепутат. Регистрите за действителните собственици на фирмите, информация за банковите сметки в целия ЕС, за наетите сейфове – това са все общоевропейски мерки и новата агенция ще координира всички европейски мерки в областта на прането на пари, каза още Емил Радев.

По думите му в момента тези органи във всяка държава са абсолютно независими и целта е да обменят информация, да има свързани регистри и ясни правила, защото данъчните престъпления и прането на пари вече не познават граници.

Емил Радев подчерта, че приемането на България в Шенгенското пространство, макар и частично, "е само един позитив, няма негативи".

Радостен съм, че направихме тази първа крачка, защото повече от 11-12 години, откакто изпълнихме критериите, винаги е имало доста повече от две държави членки, които са били против приемането на България и Румъния, каза евродепутатът и прогнозира, че натискът върху Австрия, която остана сама като противник на това членство, ще бъде много по-голям от останалите евространи.БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg