EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Овергаз ще търси нефт и газ около Провадия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Овергаз ще търси нефт и газ около Провадия

mail15:36 | 18.03.2010прегледи 1208 коментарикоментари 0


Овергаз, в партньорство с британската „JKX Oil & Gas” и българската „Balkan Explorers”, ще търси нефт и природен газ в блок Провадия в Североизточна България, с площ 1787 квадратни километра. Договорът между трите компании и Министерството на околната среда и водите беше подписан наскоро и е със срок от 7 години, съобщават от компанията.
Прогнозните количества, които се очаква да бъдат открити, са от промишлено значение. Както знаете, годишното потребление на природен газ в България засега е около 3 млрд. кубически метра природен газ.
„Ако прогнозите ни се окажат верни, това означава, че страната ни ще поеме глътка въздух заради диверсификацията на енергийните източници”, коментира г-н Светослав Иванов, заместник изпълнителен директор на „Овергаз Инк.” АД. „Рискът при такова начинание е много голям, защото никога не можем да сме сигурни, че ще намерим суровина. Но модерните технологии и експертните мнения на партньорите ни дават надежда, че в бъдеще ще можем да започнем добив”, допълни той.
Инвестициите само в проучването на блок Провадия се изчисляват на около 4 милиона евро. Със сондажите те могат да надхвърлят 14 милиона евро, а при наличие на газ ще има нови изчисления на необходимите разходи, в зависимост от количествата суровина и дълбочината, на която се намира находището.
Първият етап от работата по проекта включва сеизмични опити, за да се установи точното местонахождение на залежите от гориво. Следват сондажите и най-накрая – добивът.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg