EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Овергаз предлага без клауза Take or Pay за 2009

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Овергаз предлага без клауза Take or Pay за 2009

mail16:22 | 09.02.2010прегледи 770 коментарикоментари 0


Булгаргаз дължи на Овергаз около 35 милиона щатски долара за договорени, но невзети количества природен газ през 2009 година, съобщават от компанията.
Клаузата „Take or Pay” е задължителен елемент от всеки дългосрочен договор, особено за енергийни ресурси. Клаузата не е санкция, а вид авансово плащане, срещу което платецът непременно получава природен газ във време, в което той поиска, се казва още в прессъобщението.
Ето защо за Овергаз беше и си остава неразбираемо, че Булгаргаз обвързва отменянето на действието на клаузата „Take or Pay” за 2009 г. с евентуалния си отказ от санкции в размер на 25-30 милиона лева (по думите на г-н Димитър Гогов). Тези санкции трябва да бъдат заплатени от промишлените предприятия–консуматори на природен газ, за заявени, но невзети количества. Такива санкции са невъзможни при нормални пазарни отношения. Но при диктата на държавния монополист изборът е сведен до доставка при такива заробващи условия или – нищо.
В създалата се ситуация Овергаз предложи за 2009 г. да не се прилага клаузата „Таке or Pay” и се обърна с молба към Булгаргаз той от своя страна да не санкционира българската икономика. В Овергаз смятат, че освен на формалното право, действията  трябва да се основават и на морал.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg