EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Овергаз" не заявява предварително доставки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Овергаз" не заявява предварително доставки

mail10:10 | 02.12.2016прегледи 1662 коментарикоментари 0


Още преди месец Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори обърна внимание, че отказът на "Овергаз" да заяви предварително необходимите му количества газ пред "Булгаргаз" може да застраши доставките. Заместник-изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов отчете, че са поискали преговори по условията си с "Булгаргаз".

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, чиито членове консумират около 30% от газа у нас, Константин Стаменов, уточни, че предварителните заявки на количества са от всички клиенти на "Булгаргаз", за да може обемите да се заявят към руската "Газпром". Ако не се заявят всички количества, това ограничава гъвкавостта по договора.

Ние имаме право на отклонение  от -5 до +20% в рамките на годишните количества, които сме заявили. Тоест, може да имаме малко понижение или малко завишаване на количествата природен газ. Ако някой от значимите консуматори не заяви газ до септември на предната години, то за следващата година тези допустими отклонения за всички дружества ще бъдат намалени, защото цялото количество, заявено към "Газпром", ще е намалено и ще бъде изядена тази "гъвкавост".

Това ще намали и обема на заявените количества за следващата година. По-малкият капацитет, според  Стаменов, би оскъпил газа с около 3 лв. на 1000 куб. м, но то ще се съчетае и с поскъпването на самата суровина. Всички големи консуматори солидарно трябва да поемат негативите, според сегашната наредба, за да няма опасност клиентите на "Овергаз" да останат без газ, уточни той. От КЕВР са иницирали промени,  според които потребителят, който не заявил количествата газ за следващата година, ще понесат финансовия негатив. Ако "Овергаз" са намерили алтернативни доставчици, то тези текстове стават излишни засега, уточни Стаменов./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg