EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общият показател на бизнес-климата надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общият показател на бизнес-климата надолу

mail18:52 | 03.07.2009прегледи 839 коментарикоментари 0


business_shadow1Бизнес-анкетите на Националния статистически институт през юни отчитат спад в равнището на общия показател на бизнес климата с 1.1 пункта в сравнение с май, съобщи НСИ, цитирани от БТА. Показателят "бизнес климат" регистрира влошаване във всички наблюдавани отрасли, с изключение на сектора на услугите.
Съставният показател "Бизнес климат в промишлеността" през юни се понижава с 2.7 пункта спрямо предходния месец. Мненията на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията и очакванията за следващите шест месеца са по-песимистични. Продължава свиването на производствената активност и на поръчките за местния пазар и за износ.
По-песимистични са и очакванията за дейността през следващите три месеца.
През юни поради леко увеличения песимизъм на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца съставният показател "Бизнес климат" се понижава с 0.9 пункта в сравнение с май . Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а осигуреността на производството с поръчки - като недостатъчна. Данните от бизнес анкетата сочат, че не може да се очаква съществено активизиране на строителната активност през следващите три месеца, което е съпроводено и с песимистични очаквания по отношение на персонала.
Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения остават основни проблеми за строителните предприятия , а през последните месеци се отчита и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Съставният показател "Бизнес климат в търговията на дребно" е с 0.7 пункта под равнището си от май, което се дължи на по-умерените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца се е намалил, като очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца клонят към запазване на настоящото ниво.
През юни съставният показател "Бизнес климат в сектора на услугите" се покачва с 1.5 пункта в сравнение с предходния месец поради малко по-добрите оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно търсенето на услуги се оценява като намалено през последните месеци.
Очакванията за следващите три месеца са по-малко оптимистични в сравнение с май. Според мненията на предприемачите в отрасъла има съкращаване на заетите през последните три месеца, като преобладаващите нагласи за следващите три месеца са за запазване на настоящия персонал. Все пак има стопански ръководители /около 15 на сто/, които предвиждат намаление.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg