EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общият обем на търговията на Китай - Русия рекорден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общият обем на търговията на Китай - Русия рекорден

mail13:35 | 29.06.2023прегледи 496 коментарикоментари 0


Общият обем на търговията на Китай с Русия през май е нараснал до нива, невиждани от началото на войната на Москва в Украйна. Търговията между двете страни през този период е на стойност 20,5 млрд. долара, като китайският внос от Русия е на стойност 11,3 млрд. долара, съобщава АФП.

Износът на Китай намалява за първи път от февруари насам - прекъсвайки двумесечна серия на растеж като отскок след Ковид. Китай е най-големият търговски партньор на Русия, като търговията между тях е достигнала рекордните 190 млрд. долара през миналата година, според данни на китайските митници.

Припочняме, че по време на срещата на върха през март китайският президент Си Дзинпин и руският лидер Владимир Путин обещаха да увеличат търговията до 200 млрд. долара през 2023 г., като приветстваха партньорството си "без граници".

А руските енергийни доставки за Китай ще нараснат с 40% през тази година, заяви заместник министър-председателят Александър Новак.

Износът за Русия се е увеличил със 75,6% през май, което е най-високият темп, откакто Москва нахлу в Украйна, дори когато търговията с повечето големи европейски пазари и САЩ е намаляла.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg