EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общински новини: Търново, Сливен, Плевен, Ямбол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общински новини: Търново, Сливен, Плевен, Ямбол

mail11:15 | 12.07.2019прегледи 1321 коментарикоментари 0


Във Великотърновска област се изпълняват проекти по основните оперативни програми за близо 188 милиона лева, съобщиха от Областния информационен център във Велико Търново. Най-много са средствата за финансиране на проекти по ОП "Иновации и конкурентноспособност" - повече от 85 милиона лева. Общо 26 са проектите, които се реализират по ОП "Региони в растеж - 2014 - 2019 година, на стойност близо 57 милиона лева, посочи Йоанна Дончева, експерт в центъра.
По думите й до края на годината ще бъдат отворени над 15 нови процедури за кандидатстване и финансиране по петте основни оперативни програми. Сред тях е финансирането по различните мерки по Програмата за развитие на селските райони. Чрез тях ще се финансират проекти за развитие на малките стопанства, за възстановяване и опазване на културното и природното наследство и други.
За първата половина на годината експертите от ОИЦ-Велико Търново са организирали близо 20 информационни събития и са консултирали около 250 души, които са проявили интерес към финансиране по европейските програми, посочи Светослав Стефанов.
Областният информационен център е спечелил проект по ОП"Добро управление" за следващите три години, което ще даде възможност на екипа да продължи консултантската дейност и през следващия програмен период, посочи ръководителят на проекта Мариела Цонева.

-------------------------

Над три милиона лева ще вложи община Сливен за обновяването на кварталите в града "Българка", "Сини камъни" и "Дружба", съобщиха от общинската пресслужба.
"Това са спестените средства по програмите за интегриран градски транспорт и градска среда. Управляващият орган, който движи програмите, ни разреши тези пари да ги използваме за други цели", посочи кметът Стефан Радев.
Той поясни, че на тези места се предвижда цялостно обновяване с паркови площи, алеи, детски и спортни площадки, паркоместа. Ако проектът е успешен, този модел за обновяване ще се приложи и в другите части на жилищните комплекси и квартали в града, заяви кметът.

-------------------

В Плевен Общинският съвет /ОбС/ реши да се инвестира допълнително за развитието на общинската фирма, която поддържа зелените зони на града - "Паркстрой". Това съобщи Мартин Митев - председател на ОбС.
Инвестиционната програма на предприятието, което се грижи за тревните площи и цветята на Плевен, тази годна ще бъде допълнена с нови материални активи. Идеята е да бъде закупена нова, съвременна техника - шредер, за косене на тревни площи, както и специализирана машина за премахване на плевелите.
Решението на ОбС е взето по предложение на Постоянната комисия по "Стопанска политика и транспорт", посочи Митев.
В писмо до ОбС управителят на дружеството Дамянка Владимирова е поискала допълване на инвестиционната програма за 2019 г. Тя е посочила нужната техника за по-ефективно косене на участъци от пътната инфраструктура с натоварен трафик на движение и осигуряване безопасност на служителите. Посочени са Софийският път, Русенският път, булевардите "Георги Кочев", "Европа" и "Русе", улица "Гренадерска", както и двата големи жилищни района на Плевен "Сторгозия" и "Дружба". Стойността на тази техника е 15 000 лв. За машина за премахване на плевели ще са необходими още 6 000 лв.
И двете инвестиции ще бъдат извършени с финансови средства на дружеството, уточни Мартин Митев.

------------------

Подписан е договор за изграждане на компостираща инсталация в град Ямбол. Размерът на инвестицията е над 3.7 млн. лв., от които повече от 2.5 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". По проекта ще се построи съоръжение с капацитет 2400 тона годишно за преработка на разделно събрани зелени и биoразградими отпадъци на територията на общината. Изпълнението на дейностите се планира да бъде в рамките на 19 месеца. Инсталацията ще обслужва близо 70 000 жители.

------------------

Ентусиасти от община Тунджа са събрали за една година близо 3.5 тона пластмасови капачки на стойност около 1800 лева, съобщиха от общинския пресцентър. Целта на инициаторите е с получените средства да закупят два мобилни електрокардиографа за нуждите на звеното за спешна медицинска помощ в общината. В благородната инициатива са се включили хора от всички възрасти и с различни занимания. Капачки са събирани в десетки детски градини, училища, читалища, кметства, пенсионерски клубове и магазини, посочиха организаторите.

------------------------

По двама служители от ОП "Общинска охрана" ще пазят от нарушители обновените зони на Бунарджика, съобщиха от пресцентъра на общината. Охранителите ще бдят за имуществото и реда от утре, като засега те ще дежурят в часовете от 19 часа до 7 часа, тъй като на мястото през деня се извършват строително-ремонтни дейности. "След приключване на ремонта ще предприемем 24-часова охрана на новите атракции на Бунарджика", е уточнил директорът на ОП "Общинска охрана" Димитър Палашев.
Преди месец фонтанът на езерото с мечката на хълма отново заработи след повече от 40 години и вече се превръща в предпочитано място за отдих и разходка на пловдивчани и гостите на града. В момента тече цялостно обновление на зоната. Общата инвестиция за облагородяване на хълм Бунарджика е 2 милиона лева от общинския бюджет, се посочва още в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990