EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общински новини: Симитли, Видин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общински новини: Симитли, Видин

mail08:10 | 12.09.2023прегледи 569 коментарикоментари 0


В Симитли има промишлена зона, в която работят много предприятия, там са заети над 1500 души, каза кметът Апостол  Апостолов по повод празника на града, който е на 8-ми септември. „Единственият по рода си одобрен досега високотехнологичен индустриален парк се намира на територията на община Симитли, в момента той е в процес на пускане в експлоатация, има достатъчно заявени инвеститорски намерения и ще се обособят доста предприятия, които ще дадат препитание на може би над три хиляди човека“, посочи той. С това общината се превръща в един голям индустриален център, „може би най-големият на територията на Югозападна България“. 

Препитание, а и възможности за търговия осигурява още един проект, който ще се реализира на територията на община Симитли – една от шестте в страната борси за хранителни продукти, които предстои да бъдат изградени в страна ще е в общината, а предвидената площ е над 100-150 декара. „Това също ще спомогне за развитието на Симитли, мисля че едно от нещата, които повлияха най-вече да бъде направена тази борса на територията на нашата община е, че от логистична гледна точка сме на прекрасно място, на един кръстопът, близо до столицата София, близо до курорти като Банско, Сандански, разположени сме на две граници“. Според кмета това допринася Симитли да се утвърди като една от най-силно развиващите се индустриални и търговски общини в Югозападна България. 

----------------

"БИБ Биобазирани Индустрии България" ООД представи проект за изграждане на промишлена зона в село Раковица, община Макреш, област Видин.  За нея ще се използват сградите и терена на бившия стопански двор в с. Раковица. 

"В момента се опитваме да придобием собствеността върху целия терен, който е около 80 дка," каза управителят на фирмата Юрген Айзеле. Ще се привличат инвеститори от България и от Европа, за да могат да разположат производствата си в тази промишлена зона. Той показа снимка на настоящото състояние на терена - полуразрушени сгради, обрасли с трева, без почти никаква инфраструктура.

Започнало е почистване на двора и отстраняване на руините. Тази промишлена зона в Раковица е необходима, защото фирмата обработва  1300 дка, засети с мискантус. Това растение, известно като китайска тръстика, достига до 3-3,50 м височина. Комбайн прибира растителните стебла, като ги раздробява на малки парчета. 1 тон мискантус заема 9 куб. м. обем, което налага по-нататъшната преработка да се извършва в близост до нивите, обясни Айзеле.

По думите му голямото преимущество на растението мискантус е, че от него могат да се правят много различни продукти. Частиците от стеблата се дообработват със специални машини до размер от 2-3 мм. От тях вече могат да се произвеждат пелети, брикети, покривни дървени плоскости. В бъдеще възнамеряваме да развиваме нова индустрия, защото продуктите, произвеждани от растения ще придобиват все по-голяма важност. Темата за кръговата икономика става все по-актуална, допълни управителят на фирмата.

Общинският съвет на община Макреш подкрепя проекта. Големият проблем е, че е не може да се намерят собствениците на всички малки площи, които са включени в терена на зоната, каза още Юрген Айзеле. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158