EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Общински новини: Бургас, Свиленград, Кутела

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общински новини: Бургас, Свиленград, Кутела

mail13:03 | 02.11.2018прегледи 920 коментарикоментари 0


В Бургас бе даден старт на инициатива за създаване на Черноморски научно-технологичен център. Това стана ясно по време на кръгла маса "Общ дневен ред за Черно море". Центърът ще включва съвременни технологии за ликвидиране на замърсявания от нефтени разливи, модерни изследователски лаборатории за мониторинг на елементите на морската среда, борба с пластмасовите отпадъци и др.

Острата нужда от създаване на такъв център на територията на област Бургас, пролича за пореден път около случая с потъналия през 1921 година американски кораб "Мопанг". При излива на нефт от кораба, се наложи да се използват лаборатории в столицата и други градове за да се установи дали има замърсяване на водите в Черно море, каза областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, под чийто патронаж се проведе кръглата маса. Той каза, че предстои сформиране на екип, който да подготви всичко необходимо при кандидатстване за европейско финансиране. 

-------------------

Община Свиленград подмени старите етернитови водопроводи по осем улици в града, съобщи местната администрация. Чрез безизкопна технология вече са положени около 5 км нови полиетиленови тръби по улиците "Ген. Скобелев", "23-ти септември", "Отец Паисий", "Васил Левски", "Тодор Кирков", "Комуна", "3-ти март" и "Георги Кирков", уточниха от общината.

От там уверяват, че тези улици ще бъдат изцяло асфалтирани след зимния сезон. Дейностите се финансират със средства от бюджета. Безизкопният способ е позволил по-малко замърсяване и разрушаване на настилките, без да се затварят уличните платна за движение.

Напролет според плановете предстои следващ етап от обновяването на градската инфраструктура с включването на още 28 улици. Ще се извърши подмяна на водпроводната мрежа, след което те ще бъдат асфалтирани и благоустроени. Финансирането за това е осигурено с решение на Общинския съвет за заем в размер на 3 млн. лева.

Освен това общината е разработила и подала към Програмата за развитие на селските райони проект за безвъзмездно финансиране на рехабилитация и облагородяване на градски улици, допълниха от администрацията.

----------------------------

Здравната служба в родопското село Кутела получи дарение, осигурено чрез интернет благотворителна инициатива, информира кметът Емил Стоянов. С нов ЕКГ- апарат и медикаменти за спешна помощ е оборудван лекарският кабинет благодарение на дарителската акция. Доставеният апарат за кардиограми е от ново поколение и ще бъде изключително полезен за здравната служба, уточняват от кметството. Жителите на Кутела получават медицински грижи веднъж седмично, когато по график пристига лекар от съседно село. ЕКГ- апаратът е необходим ежедневно за 300-те обитатели на Кутела, а обслужването ще бъде възможно с помощта на медицински сестри, които живеят в селото. Дарението е осигурено с помощта на инициативата "Приятели, помагайте!". След връчването на апарата, дарителите разказват в социалните мрежи за срещата си с жителите на Кутела. Емоционалният разказ за посрещането с гайди и песни завършва с думите "Искаше ми се да бъда просто родопчанин и през звуците на гайдата да покажа на целия свят какво означава България и какво означават Родопите." 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 948