EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общински антикризисни мерки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общински антикризисни мерки

mail11:07 | 22.12.2020прегледи 1729 коментарикоментари 0


В Плевен и селищата на общината наемателите на общински обекти, преустановили работа заради пандемията от коронавирус, се освобождават изцяло от наемни вноски, съобщи общината. Решението е взето единодушно от Общинския съвет. Изцяло от задължения ще бъдат освободени всички ползватели на общински имоти, които са спрели дейности, посочени в заповедта на здравния министър от 25 ноември 2020 г. Сред тях са обекти в учебните заведения, фитнес центрове и заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма и други. С тази мярка Общинският съвет в Плевен допълва подкрепата си на местния бизнес в условията на пандемията. Решението се отнася за периода от 28 ноември т.г. до отмяна на съответната заповед на здравния министър. Таксите за смет за фирми и граждани в Плевен и общината няма да се променят за следващата 2021 година като размерът им остава на равнището от 2015 година.

В усложнената епидемична обстановка бюджетът на община Добрич за 2020 година се намалява с 584 363 лева, решиха общинските съветници на свое заседание. Спадът в приходите идва след свиване на икономическия и социалния живот в общината и намаляване обема на предоставяните публични услуги, посочват от кметската управа. Най-голямо е намалението в постъпленията от такса "битови отпадъци" и от продажбата на нефинансови активи, според доклада на кмета Йордан Йорданов. При по-малко приходи от очакваното бюджетът ще бъде балансиран с по-малко разходи. Общинският съвет прие да бъде намалена издръжката на детските градини за периода, в който те са били затворени поради епидемията с Covid-19. По-малко средства ще бъдат изразходвани и за зимно почистване на пътната инфраструктура. Разходите на общината се редуцират и с направени икономии във фонд "Работна заплата" в някои местни дейности. В началото на 2020 година Общинският съвет прие Добрич да разполага с бюджет от 76 392 000 лева.

По предложение на кмета на Вършец Иван Лазаров Общинският съвет в града гласува решение да бъдат освободени от наеми ползвателите на общински терени и обекти, както и ползвателите на тротоарно право за търговия, които заради въведените мерки за борба с пандемията от COVID-19 са преустановили дейността си. Наеми няма да се плащат за периода от 27 ноември 2020 г. до 31 януари 2021 година. Платените предварително наеми за периода ще се приспаднат за следващ период. Целта е да се облекчи местният бизнес в условията на криза, обяви Иван Лазаров. Той припомни, че подобна мярка беше взета и през пролетта на тази година.

Община "Родопи" поема за своя сметка таксите на всички детски градини и яслени групи от началото на 2021 година, съобщиха от пресцентъра на общината. Таксата от 35 лева, която сега родителите плащат месечно, ще бъде поета изцяло от общинския бюджет. Предложението е на кмета на община "Родопи" Павел Михайлов и в рамките на деня то ще бъде внесено в деловодството на Общинския съвет и представено пред председателите на комисии. Това са част от мерките, които местната власт, в лицето на Коалиция "БСП -АБВ" предприема за подпомагане на младите семейства и намаляване на една от основните тежести в семейния бюджет. Предложението на кмета получи подкрепата и на коалиционните партньори. Липсата на такса няма да повлияе по никакъв начин върху качеството на храната, категорични са от общината. На територията на населените места в община "Родопи" има 12 детски градини и 9 яслени групи, в които към 31 ноември са записани над 900 деца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg