EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общините търсят кадри за туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общините търсят кадри за туризма

mail08:05 | 22.10.2019прегледи 979 коментарикоментари 0


Над 150 работни места обявиха хотелиери и ресторантьори на специализирана трудова борса в Разлог. Дванайсет представители на хотели и ресторанти от Банско и региона се срещнаха с желаещи да работят в сферата на туризма в читалището в Разлог.
Специализираната трудова борса се организира за дванайсета поредна година, като традиционно това се прави преди началото на зимния сезон, каза за БТА Станислава Поповска, директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград. Трудовите борси са посредник между търсещите работа и работодателите, като на тях хората имат възможност да се срещнат на място с няколко работодатели, посочи Поповска. В тях могат да участват както хора, регистрирани в бюрата по труда, така и безработни, но нерегистрирани, а също и работещи, които искат да намерят нова работа. Освен обявените на самата борса свободни позиции, в Бюрото по труда в Разлог има още повече от 100, отново в сферата на туризма.
Интерес към борсата проявиха освен хора в активна възраст, и пенсионери, които споделиха, че имат голям опит в областта на хотелиерството и ресторантьорството, а сезонната работа дава възможност за допълнителен доход към пенсиите. Сред кандидатстващите за работа имаше хора от по-малките населени места. Те разказаха, че работа в региона има, но проблем е транспортът.
Хотелиерите посочиха, че с годините става все по-трудно да намерят кадри. Предлаганите заплати са 700-800 лева за камериерки, като заплащането за бармани, сервитьори и готвачи е по-високо. Много от тях предлагат и транспорт от и до работното място. Въпреки това намирането на квалифицирани служители е трудно, разказаха хотелиери от региона.
Трудовата борса е първоначална среща на търсещите работа и работодателите. Често хотелиери и ресторантьори отсяват впоследствие кандидатите. Работата в активния зимен сезон започва през ноември или в началото на декември.

Работодателите в Добричка област в следващата една година ще търсят най-много кадри в туризма и услугите, здравните грижи, както и учители, психолози и агрономи. Резултатите от анкетното проучване сред повече от 100 фирми в региона бяха оповестени на заседание на областната комисия по заетост.
В краткосрочен план - до шест месеца, 76.5 на сто от работодателите в областта няма да наемат персонал, 17.6 на сто ще търсят нови кадри, а 6 на сто ще освобождават хора. Според анкетното проучване мениджърите най-много ценят у работниците и служителите уменията за работа под напрежение, самоконтрола и дисциплината, инициативността. Близо 77 на сто от анкетираните признават, че срещат трудности при наемането на работна ръка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158