EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Общините вдигат различни данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общините вдигат различни данъци

mail06:05 | 20.11.2019прегледи 1021 коментарикоментари 0


Община Русе обмисля увеличаване на данъка на превозните средства. Причината е завишена ставка на отчисленията към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, изисквани при депониране на отпадъци, тъй като няма изградена сепарираща и компостираща инсталация. Ако данъкът не бъде увеличен, ще се формира недостиг от 4,4 млн. лева в бюджета за 2020 г., съобщиха кметът на Русе Пенчо Милков и директорът на общинската дирекция "Финансово-стопански дейности" Емилия Пенева.
Милков заяви, че увеличението е крайна мярка. Преди да бъде подложено на гласуване в Общинския съвет - за него вече има предварителното съгласие на общинските съветници от мнозинството, той ще опита да се срещне с министъра на финансите и с премиера.
Кметът и Емилия Пенева обясниха, че вноската на тон отпадък през тази година е била 57 лева, а от идната година ще се повиши на 95 лева.
"Ще се опитам на срещата с министъра на финансите да обясня, че това е нетърпимо като бреме, че затормозява общини като Русе. Ще направя всичко възможно да постигнем разбиране и от идната година за общините да няма такова увеличение, а то да остане на нивото от тази година. Така да плащаме в този размер до изграждането на сепарираща инсталация", каза Милков.
Кметът обясни, че със събраните досега 17 млн. лева по сметка на общината, в РИОСВ може да се изгради сепарираща инсталация.
"След провеждане на разговорите и в случай че не се удовлетворят тези наши желания, разглеждаме като възможност внасяне на тази точка и увеличаване на данъка за автомобилите. В противен случай за общината ще стане невъзможно да изпълнява функции, които са много важни за гражданите. Ще бъдат орязани разходи, които ще се усещат дълго време", обясни Милков.
Той каза още, че данъкът на превозните средства в Русе е възможно най-ниският, по-нисък е от този в градове като Бургас, Стара Загора и Варна.

----------------

Администрацията на община Хасково ще предложи на Общинския съвет увеличение на таксата "твърди битови отпадъци" /ТБО/ с 0,5 промила за частните абонати в общината и с 1 промил - за нежилищните сгради, съобщи кметът на общината Станислав Дечев. Това се налага заради увеличаването на таксата за депониране на твърди битови отпадъци на регионалното сметище от 57 на 95 лева за тон от 2020 г., поясни той.
Така новата ставка ще бъде 3,5 промила за жителите на областния център, 4,5 промила - за жителите на селата, и 13 промила - за фирмите. Изчисленията на специалистите сочат, че жилище от 63 кв. м в центъра на Хасково от сегашните 128 лева ще дължи за следващата година 150 лева. Апартамент от 80 квадрата, който досега е таксуван със 168 лв., ще бъде задължен със 194 лева.
Догодина за дейността по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовия отпадък в регионалното сметище ще са необходими 9,319 млн. лв., посочи Дечев. Сумата, която ще бъде събрана с увеличението на ставката, ще бъде с 951 000 лева по-малко, така че общината ще дофинансира дейността, разясни Дечев. Приходоизточниците за покриването на сумата ще станат ясни при изработването на проектобюджета, уточниха експерти в администрацията.
Последната промяна на такса "ТБО" в община Хасково е била през 2008 година.

---------------

Ставката на такса смет в община Димитровград ще се увеличи с 1 промил за града и 1,3 промила за селата. Предложението на местната администрация е залегнало в изготвена докладна, която ще бъде разгледана на заседание на Общинския съвет, съобщи кметът на общината Иво Димов.
Така новият размер на налога за града ще стане 5,5 промила, за селата от първа група 6,8 промила и за селата от втора група 5,8 промила. Корекцията се налага най-вече заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, която се плаща на РИОСВ, обясни Димов. От 57 лева за тон тя се покачва на 95 лева за тон. Според разчетите, при новия размер собствениците на апартамент от 120 квадрата с мазе и таван в центъра ще плащат между 20 и 25 лева годишно.
През тази година облогът за такса битови отпадъци /ТБО/ е 3,6 милиона лева при очакван разход до края на годината 4,4 милиона лева, даде за пример Димов. Ако налогът остане без промяна, през 2020 година ще се образува дефицит от 1,2 милиона лева в бюджета за дейността, уточни градоначалникът. По негова информация в Хасковска област вече е планирано увеличение на ТБО в общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Хасково.
Ако не предприемем тази промяна, общината ще трябва да се лиши от основни дейности и политики, предупреди още Димов. Той подчерта още, че като зам.-председател на Националното сдружение на общините работи с колегите си по нов Закон за битовите отпадъци, в който идеята е да се намали данъчната тежест, като таксата за всяко домакинство се обвърже с тежестта на генерираните отпадъци. Такъв закон обаче може да бъде приет едва към 2022 година, прогнозира Димов. Той бе категоричен, че това е единственият местен данък в общината, който ще бъде променен след 8 години, в който налогът е бил на едно и също ниво.
---------------

Община Балчик възнамерява да увеличи туристическия данък до 0.60 лева за нощувка в местата за настаняване с една звезда и до 1.20-1.50 лева за нощувка в хотелските бази-четири и пет звезди. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за местните данъци, който е предложен за публично обсъждане. Досега туристическият данък на територията на общината бе в диапазона от 0.30 до 0.90 лева според категорията на местата за настаняване.
От кметската управа мотивират увеличението с нуждата да бъдат осигурени средства за съфинансиране на инфраструктурни обекти, свързани с развитието на туризма в общината. В региона има общо 485 места за настаняване с 23 673 легла. През 2019 година в община Балчик са посрещнати над 389 000 туристи, а реализираните нощувки надхвърлят 2 008 000. Общо начисленият туристически данък възлиза на 1 240 669 лева, посочват от общината. Според прогнозата през следващата година се очаква да бъдат събрани близо 2 080 000 лева от туристически данък, като 600 000 лева от предвиждания ръст ще бъдат вложени в изграждане и поддържане на инфраструктурата, а 100 000 лева в реклама на туристическия продукт на общината.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg