EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общини: Уникална операция в Плевен + Фестивал в Долен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: Уникална операция в Плевен + Фестивал в Долен

mail16:36 | 05.04.2016прегледи 833 коментарикоментари 0


Плевенски лекари извършиха уникална операция с прилагане на извънплексуален трансфер, при която е спасена ръката на пациент в изключително тежко състояние. Това информираха от пресцентъра на Университетската болница за многопрофилно лечение в града.
Операцията е продължила повече от 8 часа и е проведена от петчленен екип специалисти, с ръководител професор д-р Вихър Ковачев.
Професорът коментира пред журналисти, че патологията в този случай е била много тежка, тъй като е имало тотално откъсване на нервните коренчета от гръбначния мозък. Именно това е наложило прилагането на извънплексуален трансфер, или трансфер от съседни здрави функциониращи нерви, като е използван метода на бразилския лекар Витербо.

На 24, 25 и 26 юни село Долен ще посрещне изгрева с първото издание на новия Zenith Fusion Festival, съобщиха за БТА организаторите на атрактивното събитие в живописното родопско село на община Сатовча.
Идеята на фестивала, според неговите инициатори, е да покаже традиции и съвременност в изкуството и в предприемачеството и богата програма, чиято основна цел е да представи най-добрите начини за оцеляване и развитие на традициите. По нов, интерактивен и креативен начин ще бъде поднесен и фолклорът.
Кулминацията ще бъдат концертите на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове - Мерудия, Тъпани и гайди, Oratnitza, Kottarashky, Dharba, както и международни артисти, които тепърва ще бъдат обявени, допълват организаторите. Неслучайно те са избрали за начало на фестивала Еньовден - магическият празник на светлината, здравето и плодородието, както и уникалната автентична атмосфера на село Долен - място, обявено за исторически и архитектурен резерват още през 1977 година.
Посетителите ще имат също възможност да се докоснат и до артефакти, занаяти и изкуства, оцелели през вековете, като едновременно с това ще видят тяхното обещаващо бъдеще през призмата на модернизацията, допълват от екипа на Zenith Fusion Festival. Гостите ще могат да избират между разнообразни дейности, с които да се забавляват. Децата също са добре дошли в село Долен. За тях са предвидени различни творчески занимания и забавни игри.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047