EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общини: Празник на тиквата и на бозата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: Празник на тиквата и на бозата

mail17:05 | 17.10.2017прегледи 9441 коментарикоментари 0


Петдесеткилограмова тиква показаха на изложба в Севлиево в рамките на четиридневните празници под наслов "Фиеста по тиквено време". Тринайсетото издание на традиционния севлиевски празник на тиквата е организирано от общината.
Тиквата, която спечели първа награда в конкурса в Севлиево, е отгледана в благоевградското село Марчево от Иванка Шкевова и е била транспортирана почти без проблеми с лично превозно средство, разказаха участници в панаира.
Наградите присъди жури в състав Стефка Проданова, Дамян Петров и Рени Ковачева, което оцени и класира участниците, според регламента на конкурса "Тиква най-най".
Най-малката тиква с диаметър 10 сантиметра е отгледана от Иван Нанков от село Батошево, най-красивата тиква е от градината на Иван Лалев в село Градница, награда за най-причудлива и нестандартна тиква получи Стефан Симеонов от село Стоевци, а Георги Ботев от село Горна Росица грабна приз, задето е отгледал най-дългата тиква.
След награждаването празникът продължи на площад "Свобода", където малчуганите от четирите детски градини в града представиха спектакъла "Приказка за тиквата", подготвен заедно с преподаватели и музикални педагози специално за днешния ден.
Празникът продължава с танцова фиеста под мотото "В един град, в един ден, всичко ще бъде танц". В центъра на града са обособени сцени и арт-ателиета по фламенко, индийски и латино танци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти, въртене на пой. Там танцуват желаещите да научат тънкостите на екзотичните ритми.
Довечера е традиционното за празника шествие с карнавални костюми по улиците на града, а след него на площад "Свобода" ще има градско веселие с известни певци и актьори. Програмата ще продължи с концерт на групите "Конкурент" и "Вакали" и ще завърши с фойерверк-шоу.

----------------------

Празник на бозата се проведе в Радомир. За втора поредна година местните жители засвидетелстваха уважение към бозаджийския занаят, с който е свързан поминъка на предците им. Празникът бе под наслов "С боза, гозба и песен" и бе организиран от Община Радомир. На старата чаршия в града бе направена възстановка на пазарен ден и на сладкарницата на смятания за родоначник на занаята албанец Али Сербез, а в етнографския музей "Стойова къща" бяха показани съдовете за производство на боза и снимки на бозаджии. Вестникарчета подаряваха на гостите рецептата на автентичната радомрска боза, а само за час местната Потребителна кооперация "Наркооп" продаде над 200 литра от емблематичното за града питие.
Сред гостите на празника бяха посланикът на Албания Киряко Курета и посланикът на Косово Шпенд Калаба.

източник:БТА

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg