EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Община Добрич - най-некорумпирана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Община Добрич - най-некорумпирана

mail09:10 | 02.04.2014прегледи 1034 коментарикоментари 0


Община Добрич е първа по рейтинг на активната прозрачност за 2014-а сред българските общини. Та е лидер както и през миналата година не само сред общините, но и сред всички органи на власт. На второ място е Регионалната инспекция по околна среда и води в Благоевград, а на трето място се нарежда Министерството на отбраната. МВР е на 8-о място в списъка. Интернет страницата на Областна администрация – Враца не функционира, затова тя е само с 2 точки на последно място. Това заяви в предаването „Преди всички“ изпълнителният директор на Програма „Достъп до информация“ Гергана Жулева преди днешното обявяване на рейтинга на активната прозрачност за 2014-а, както и на картата на финансовата, бюджетната прозрачност и интегритет на общините. Според изследването нито една институция или община не е постигнала максимума от точки. Жулева обясни, че тази година на институциите и общините им липсва изпълнение на задълженията за бюджетната прозрачност.

Всяка година сравнително по едно и също време проверяваме интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт, няколко независими органа и всички общини. Тази година бяха обхванати 535 институции. Проверяваме техните интернет страници от гледна точка на задълженията да бъдат публикувани определени категории информация. Индикаторите са към 66 за всички органи на власт и 75 – за общините. /…/ Заедно с прегледа на интернет страниците от гледна точка на индикаторите, ние подаваме и електронни заявления – тази и миналата година искахме последния договор за обществена поръчка, сключен за 2013-а, миналата година – за 2012-а, за да има сравнимост. Резултатите тази година са по-добри. Получихме повече отговори по електронен път. 277 институции ни предоставиха информацията. Имаше някои общини, които за 2-3 дни ни отговори, обясни Жулева и добави, че на интернет страницата на Програма „Достъп до информация“ може да се видят всички резултати.

118 институции не са ни отговорили изобщо. Мълчаливият отказ е недопустим. По-лошото е, че 4 от министерствата не са отговорили на електронното заявление. Това са Министерството на инвестиционното проектиране, което е на последно място в рейтинга на централните органи на власт, Министерството на околната среда и водите, Министерство на културата и Министерството на регионалното развитие. Позитивното е, че много по-малко институции мълчат тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg