EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Община Виена: €2 млрд. за училища&детски градини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Община Виена: €2 млрд. за училища&детски градини

mail07:17 | 17.09.2014прегледи 27094 коментарикоментари 0


Кармелита Денева, Ива Стойкова, Виена*
Какъв е моделът на управление на училищата и детските градини във Виена, какъв е годишният бюджет, таксите и какви средства се заделят за изграждането на нови капацитети. На тези въпроси отговори изпълнителният градски съветник по въпросите на образованието, младежта, информацията и спорта в община Виена Кристиан Оксонич, в специално интервю за EconomyNews.bg.

Г-н Оксонич, колко са общинските училища и детски градини на територия на община Виена и какъв брой деца ги посещават?

Кристиан Оксонич: Във Виена има около 220 хил. деца, които са във възраст, задължителна за образование и около 80 хил. деца, които посещават детски заведения. През следващите години тези цифри ще нарастват, тъй като Виена е най-динамично разрастващият се град в Централна и Източна Европа. Очакваме през 2020 г. градът да надмине 2 млн. жители и респективно ще се увеличи броят на децата. Училищата във Виена са 440. Училищната система е доста сложна – от тези училища около 85% са обществени, а останалите – частни. От споменатите 85% - 60% са общински, а другите се финансират от държавата.

Какъв е социалният статус на децата в тези заведения – има ли условие те да бъдат приети, ако родителите им се затрудняват в издръжката? Какъв доход на семейството се изисква?

В Австрия образованието е задължително до 9 клас или до 14-годишна възраст. В държавните училища то е безплатно. В някои от частните училища има граница за дохода на родителите. Но дори и частните училища, при изпълнение на определени критерии, получават субсидии, които се изплащат на самите учебни заведения, а не на родителите. Зависи от собственика или организацията, която управлява съответното частно училище, какви условия ще постави за социалния статус на детето, за доходите на родителите и т.н. И частните, и обществените училища получават определена сума за подпомагане на социално затруднените родители за закупуване на учебници и пособия. За целта тези семейства подават молба, а средствата се разпределят от училището.

На какъв принцип става приемът на учениците – по райони, по месторабота на родителите или друг критерий?

Всички училища във Виена се смятат за един район. Това означава, че всяко дете може да посещава което си избере обществено училище. Разбира се, винаги се предпочитат по-близките учебни заведения. В случай, че децата не успеят да се класират по записване за най-близкото възможно училище, се търсят други варианти. Няма дете, което да остане извън учебна институция, в рамките на задължителните по закон 9 години на обучение. Друг въпрос е, ако някои деца не се справят с училището – повтарят или прекъсват по-рано, за тях се търсят други форми, например професионално обучение. Доскоро задължителното образование започваше от 6-год. възраст, но от няколко години вече е една година по-рано, защото предучилищното обучение също вече е задължително.

Как се финансират училищата и детските градини на общината: чрез бюджет на общината, такси на родителите, спонсорства?

Системата на финансиране на училищата във Виена също е много сложна. Общината отговаря за поддържането и за функционирането на училищата. Държавата плаща на началните учители, а на тези, които преподават от 5-ти до 12-ти клас, както и за поддръжката на сградите, плаща общината. По отношение на професионалните училища, разходите се разделят между държавата и общината.
Детските градини се финансират изцяло от бюджета на общината – както сградите, така и възпитателите. За деца до 6 години обществените детски градини са безплатни. Има много различни частни детски градини – на Монтесори, двуезични, чуждоезични и др. Таксата за посещение също се плаща от държавата. Но управата изисква допълнителни средства от родителите – за занимания, за материали и др.

Факти: Средната учителска заплата в Австрия е над 52 хил. евро годишно, по данни на Еврокомисията. Минималната заплата на висококвалифициран учител на пълно работно време започва от 29190 евро и може да достигне до 56045 евро годишно.

Какъв е средният бюджет на училище или детска градина на територията на община Виена?

Различно е. Съществува фонд, в който общината предоставя средства за подпомагане на социално слаби ученици и за други цели. Училището разполага с него автономно. За това общината дава 580 млн. евро годишно. Като се добавят и средствата, които общината отделя за учителските заплати, се получава общо около 1 млрд. евро. От тази години за детските градини общината е определила бюджет от 670 млн. евро, както за обществените, така и за частните, а за 2015 г. са планирани 700 млн. евро.

Как се разпределя бюджетът на училището или детската градина по пера – за храна, оборудване при преподаване, за модернизация, за заплати на учители и т.н.

Училищата напълно самостоятелно разпределят средствата. Например, те няма да ги дадат да се боядиса училището, това ще бъдат отделни средства, предоставени от общината. Всяко учебно заведение има свои критерии как да изразходва бюджета, с който разполага. Ако останат средства, те могат да бъдат използвани за по-добро оборудване – компютри, видео стена и т.н.

Изгражда ли община Виена нови училища и детски градини и как финансира такива програми?

Виена има нужда от нови училища. За следващите 10 г. прогнозата е, че всяка година ще има допълнително 50 класа в началното училище (до 4-ти клас) и 50 класа в основното училище (до 8-ми клас). Това предполага, че трябват по 4 нови училища годишно. Има три форми за изграждане на допълнителни капацитети – ново строителство, разширяване на вече съществуващи и обособяване на училища в жилищни сгради в новите квартали, като обикновено това са партерни етажи. Всички тези дейности се финансират от общината. Заделени са 100 млн. евро годишно или 1 млрд. евро за 10 години.

Какво се прави за децата на имигранти?

Има специални мерки за деца с миграционни корени. В 12 училища има уроци по роден език – по 4 часа седмично. Освен това има допълнително 11 часа седмично по немски език за деца, които не го владеят достатъчно добре.

*Със съдействието на Община Виена –Compress София
 

Снимки: http://oxonitsch.at


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg