EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Община Велинград против волфрамова мина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Община Велинград против волфрамова мина

mail15:20 | 12.07.2023прегледи 818 коментарикоментари 0


Община Велинград се противопоставя на инвестиционно намерение за разкриване на волфрамова мина. Това е обявено на официалната страница на Общината по повод внесено на 5 юли инвестиционно намерение от  "Ресурс – 1" АД  за "добив и преработване на волфрам садържащи руди от находище Грънчарица". 

Позицията на община Велинград относно недопускане на рудодобив в курортната община остава непроменена, се казва в съобщението. Усилията на ръководството на общината са насочени основно към привличане на инвеститори за балнеолечение и здравен туризъм чрез използване на природните дадености на района, а кметът Костадин Коев апелира към всички политически партии, неправителствени и граждански сдружения, както и към всеки един гражданин на Велинград, да не се предприема рудодобив на волфрам.

През октомври 2017 година Регионалната инспекция по околната среда и водите(РИОСВ) в Пазарджик отхвърли реализирането на инвестиционното предложение за "Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище "Грънчарица Център". Тогава мотивите на експертите бяха, че в доклада не са отразени съществуващите водохващания за питейно-битови нужди, попадащи в рамките на заявената площадка. Не са отчетени потенциалните въздействия върху повърхностните води и е напълно реалистично питейните води да бъдат замърсени от рудодобива. Същото се отнася и за атмосферния въздух в района на евентуалната бъдеща мина. Друг мотив за решението на експертите е, че липсват мерки за недопускане замърсяването на водоизточниците. Отчетено е становището на Регионланта здравна инспекция в Пазарджик, според което дейността на мината ще доведе до сериозно отрицателно въздействие върху околната среда в района и до рискове за здравето на хората в близост до находището. Взети са предвид и внесените над 6000 писмени становища от граждани, обществени организации и юридически лица, които декларират принципно несъгласие и са против реализацията на това инвестиционно предложение.

През месец ноември 2018 г. тричленен състав на Върховния съд издава определение, с което оставя без разглеждане жалбата на концесионера срещу решението на РИОСВ- Пазарджик за отхвърляне на инвестиционното намерение.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg