EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Обществото поляризирано, според проучване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обществото поляризирано, според проучване

mail11:30 | 21.02.2013прегледи 878 коментарикоментари 0


Според социолога Боряна Димитрова настроенията в обществото са силно поляризирани - 50% от хората, включени в националното представително изследване на Алфа Рисърч, считат, че правителството е трябвало да подаде оставка, 47 на сто отговарят с "не", а едва 3% нямат мнение. Зад тези цифри стоят симпатизантите на различни политически сили с ясно изразени политически симпатии. Около 75% или три-четвърти от симпатизантите на БСП, Атака и ДПС твърдо стоят зад тезата, че правителството е трябвало да подаде оставка. Почти огледална е картината при симпатизантите на ГЕРБ, 75% от които твърдят, че кабинетът не е трябвало да депозира оставката си. Наблюдават се изключително полярни позиции сред негласуващите, сред привържениците на други политически сили, като Движение България на гражданите и ДСБ - там симпатизантите са разделени наполовина.
85% от анкетираните одобряват протестите в страната. Срещу монополите и ниските доходи са застанали 89% от запитаните, а смяна на правителството са поискали 21%.

На въпроса кой е най-добрият вариант за страната след оставката - 73% застават зад идеята за служебно правителство назначено от президента, 17% са за правителство с мандат на ГЕРБ. Едва 4% подкрепят правителство с мандат на друга партия.

На ясно очерталите се предсрочни парламентарни избори 66% от запитаните твърдо заявяват, че ще гласуват. "Трябва да сме наясно, че независимо от хода на протестите, независимо от това, което се случваше през всичките тези дни, обществото остава в едни разделени, паритетни позиции", обобщи Димитрова./БНТ


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1973