EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общественият сектор да “стегне колана”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общественият сектор да “стегне колана”

mail16:00 | 14.03.2010прегледи 707 коментарикоментари 0


Тежестта на кризата се понася преди всичко от частния сектор,като загубата на заетостта там е около 10%. Това каза икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов на дискусия, посветена на рисковете на възстановяването на икономиката.
Той отбеляза, че в обществения сектор съкращенията са едва 3,3 на сто и добави, че е време този сектор да понесе тежестта на кризата. Икономистите не виждат реално намаляване на разходите въпреки обещанията на кабинета за "затягане на коланите".
За възстановяването на бързия икономически растеж са нужни поредица от реформи, насочени към създаването на по-добра бизнес-среда и оптимизиране в публичните сфери, смята Богданов.
Като ежедневна задача на управляващите трябва да стои сигурността на бюджета. Излязоха данни за януари и предварителни данни за февруари,които сочат, че приходите  не са по-различни от миналата година, но разходите растат. В този смисъл е трудно да говорим за някакво "затягане на колана", коментира Богданов. С около 24 на сто растат разходите през януари, като 40 на сто повече са те в социалната сфера.

Най-важното в момента е продължаването на  структурните реформи и намаляване на разходите както  за администрацията, така и в публичния сектор като цяло. Това каза преподавателят от УНСС Димитър Чобанов на дискусия, посветена на рисковете на възстановяването на икономиката.
Според Чобанов не трябва да се подхожда към всички министерства с еднакво орязване на средствата. Трябва да се види къде са предприети мерки за ограничаване на разходите и това да се поощрява, коментира икономистът.  Бюджетът трябва да влезе в устойчива позиция и дефицитът да започне да бъде намаляван.
По данни, цитирани от Чобанов, има ръст на износа през 2009 година на месо и месни продукти, зеленчуци, захарни изделия, тютюневи изделия и др. Сериозен спад на износа се наблюдава при зърнените храни, преработката на нефт, текстил, чугун и стомана, благородни и цветни метали, облекло, обувки и мебели.Спадът в износа на електрическа енергия е също голям, отбеляза Чобанов.Добрите новини са, че през януари 2010 година износът се повишава с 12,8 на сто на годишна база. Експортът за страните от ЕС намалява с 4 на сто, но износът за трети страни извън ЕС се повишава с 51,8 на сто.
Вносът за този период се понижава с 5,8 на сто - от страните от ЕС намалението е с 11,7 на сто,- а вносът от трети страни се повишава с 2,9 на сто.

Възстановяването започна, но то е много крехко и много бавно и може да бъде вкарано отново в рецесия, както се случи в нашата южна съседка, заяви икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов на дискусия, посветена на рисковете на възстановяването.
По думите на Ангелов спадът е огромен и за да се възвърнат позициите, се изисква много сили и време. Той представи  икономическите истории на Естония и Гърция - дисциплина, орязване на бюджетния дефицит с над 9 на сто от БВП, реформи и бързо възстановяване срещу популизъм, разхлабен бюджет, замразени реформи, следствие на което е и удължената рецесия. Резултатът от действията в двете държави е известен.Икономистът подчерта, че на финансовите пазари рисковите премии за България намаляват, което говори за възстановяване на доверието към банковия сектор. Според него тенденцията да се харчат повече средства в публичния сектор за сметка на бизнеса  е неприемлива.
С малки и кратки изключения от началото на кризата насам фискалната политика на България не е била рестриктивна. Това отбеляза икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги  Ганев на дискусия, посветена на рисковете на възстановяването.
Той цитира данни, които сочат, че до октомври 2008 г. у нас има ръст и на приходите, и на разходите. В този период не са следвани препоръките на либералните икономисти за по-стриктен контрол на разходите, заяви Ганев и добави, че същите икономически резултати биха били постигнати с далеч по-малко разходи. През следващия период - от началото на кризата през  ноември 2008 г. и в следващите 14 месеца, приходите спадат, а
разходите бележат растеж. Единствените изключения са през октомври, ноември и декември 2009 г., когато имаше видимо затягане на финансовата дисциплина и в резултат на това - спад на лихвите за фирми и за граждани, коментира икономистът. Според
него, "ако бюджетът се държи така, както в последните два месеца - януари и февруари, моментално ще последва връщане на високи нива на лихвите".Натрупаният дефицит от началото на кризата досега е около 4,5 млрд. лв., като се отбелязва задържане на тази тенденция в месеците веднага след изборите и тенденция за връщане в първите два месеца на 2010 година. Това няма как да доведе до добри новини, коментира Георги Ганев. За цитирания период   депозитът на правителството в Управление "Емисионно" от над 11 млрд. лв. в началото на кризата в момента е около 5 млрд. лева. "Това означава, че 6 млрд. лв. от фискалния резерв някъде са отишли", коментира икономистът. По думите му бюджетът е в сериозен и непрекъснато нарастващ  дефицит.По отношение на енергетиката и АЕЦ "Белене" Георги Ганев заяви, че това е секторът, в който реформи няма. Има английски израз "да си отрежеш загубите", което означава да си признаеш глупостта и да престанеш да даваш повече, коментира Ганев проектът за атомната централа. По думите му този проект продължава да бъде без бизнесплан, или ако има, най-вероятно някой нещо крие, след като не се показва. В противен случай АЕЦ "Белене" ще продължава да бъде проект, в който ще се заровят незнайно колко пари, срещу което не се знае кой, на кого и за какви пари ще продава ток, посочи Ганев. БТА 

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg