EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Обществените поръчки на стойност = 9.6 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обществените поръчки на стойност = 9.6 млрд.лв.

mail06:47 | 04.03.2015прегледи 1880 коментарикоментари 0


Станислав Иванов,www.bizportal.bg*
През 2014 г. се възлагат 12 661 броя обществени поръчки на територията на България на обща стойност 9 милиарда и 693 милиона лева. Наблюдава се относителна стабилност на възложените обществени поръчки по отношение на тяхната месечна бройка, но за сметка на това сумите варират значително. Това може да се обясни с възлагането на големи инфраструктурни проекти и други мащабни проекти в дадения месец, което играе роля и при общата сума за месеца. Интересно е да се отбележи, че 20-те най-големи поръчки всеки месец представляват средно около 30% от общото общия обем на възлагане за дадения период. Някои от най-големите поръчки за годината са:
 

„Анализ за срока на експлоатация на блок 5 на “АЕЦ Козлодуй”“ от края на месец септември, спечелена от Консорциум "Русатом Сервис-Концерн Росенергоатом-EDF", на стойност 85 900 880 млн. лв. с ДДС.

„Периодични доставки на лекарствени продукти за нуждите на ВМА“ от 20-ти октомври 2014г., спечелена от "Софарма Трейдинг" АД, на стойност 42 046 052 млн. лв. с ДДС

„Доставка на медикаменти за онкология и хемодиализа за МБАЛ "Света Марина" ЕАД - гр. Варна“ от 9-ти декември 2014г., спечелена от "Софарма Трейдинг" АД, на стойност 41 352 386 млн. лв. с ДДС

„ИНЖЕНЕРИНГ (ПРОЕКТИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ) НА ОБЕКТ ПЛОЩАДКОВА ТЕХНИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА И ПАРК ПО ПРОЕКТ "НАУЧНО-ТЕХНОЛОГИЧЕН ПАРК" от 23-ти юли 2014г., спечелена от "ИНЖЕНЕРИНГ ПАРК" ДЗЗД, на стойност 20 313 926 млн. лв. с ДДС

„Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на местата за обществено ползване в Община Кърджали“ от 12-ти август 2014г., спечелена от Дружество по ЗЗД " ГРИЙН ПАРТНЪРС-БКС", на стойност 24 000 000 млн. лв. с ДДС

Възложители
Най-големите възложители на обществени поръчки са: медицински заведения, които най-често поръчват консумативи, инфраструктурни проекти на общинско ниво и доставка на материали и суровини за държавни предприятия.
Изпълнители
През 2014 г. броят на чуждестранните фирми изпълнители на обществени поръчки в България е под 2%, като този процент би се повишил ако се съотнесат и чуждестранните участници в печеливши консорциуми. Общият процентът на дружества по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), на които се възлагат обществени поръчки за годината е под 10% от общия брой поръчки. В определени икономически сектори се наблюдават фирми или обединения от фирми, на които се възлагат над 10 обществени поръчки за календарната 2014г.
От гледна точка на разпределение по региони, в София град са възложени най-много поръчки - 3061 броя обществени поръчки на стойност 2 милиарда лева. Някои региони като Стара Загора правят силно впечатление като често са сред челните позиции в своебразната месечна класация. С оглед по-доброто разбиране на динамиката на обществените поръчки е важно да се отбележи, че те следват икономическото развитие на дадения регион, а не е налице обратната зависимост - по-слабо активните икономически региони да генерират повече обществени поръчки с цел тяхното развитие.
Разглеждайки обществените поръчки спрямо икономическия сектор, към който спадат се наблюдават интересни закономерности. Най-много поръчки се възлагат в сектор „Строителство и недвижими имоти“ с 3410 обществени поръчки (на стойност 3 738 763 261 млрд. лв.) за 2014г. и сектор „Машиностроене и технологично оборудване“ с 3505 броя (на стойност 3 059 449 707 млрд. лв.). В тези два сектора се съсредоточават и над 65% от общия обем на възложените обществени поръчки за 2014г. За сравнение в дъното на класирането се намират сектори като „Образование и обучителни услуги“ с 181 обществени поръчки за годината.
Обществените поръчки в България са около 17% от БВП на страната, което е значителен ресурс със съществено значение за българската икономика. Публичните средства са деликатна тема, която трябва да бъде изнесена максимално достъпно пред обществения поглед. Бизмонитор ще продължи усилията си да дава своя принос в тази посока и през 2015г.

----------------------------------------------------------------
*През 2014г. Бизмонитор (www.bizmonitor.bg) стартира своя ежемесечен мониторинг-доклад за актуалното състояние на обществените поръчки на територията на Република България. Разходването на публични средства е процес, който се нуждае от публичност, прозрачност и контрол, за да се гарантира неговата целесъобразност и ефективност. Докладите на Бизмонитор имат за задача да се превърнат в успешен инструмент за подпомагане на този процес, като ежемесечно се публикуват анализи с всички възложени обществени поръчки с детайлна информация относно: спечелила фирма, размер на поръчката, наименование на договора и т.н.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg