EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Обща нивелачна система с Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обща нивелачна система с Македония

mail08:50 | 01.03.2019прегледи 859 коментарикоментари 0


Общи нивелачни линии вече свързват България и Република Северна Македония, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Те са реализирани по съвместен проект на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Северна Македония. Проектът е изпълнен за по-малко от година в резултат от Меморандума за сътрудничество в областта на основните геодезически дейности, картографията и кадастъра на недвижимите имоти, геоинформатиката и инфраструктурата за пространствени данни, подписан през 2018 г.в Струмица, пише в съобщението. 

По проекта е осигурена свързаност на двете страни по 3 гранични връзки: ГКПП "Гюешево"- Деве Баир; ГКПП "Станке Лисичково" - Делчево; ГКПП "Златарево"- Ново Село. Изпълнението му е било отчетено на двустранна среща в Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София. В нея са участвали заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, изпълнителният директор на АГКК Виолета Коритарова и главният секретар на агенцията инж. Весела Тодорова. От Република Северна Македония участваха Борис Тунджев - директор на Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти, Саша Димески - държавен съветник в АКНИ, и Златко Србиноски от Геодезическия факултет в Скопие.

Нивелачната мрежа представлява съвкупност от точки, материализирани чрез репери, върху които се извършват измервания за определяне на височини. Данните се използват в практиката на геодезията, геодинамиката, геофизиката, океанологията, хидрологията и други области, свързани с височинни определения и имат пряко отношение към инвестиционните проекти. Нивелачните репери от държавните нивелачни мрежи I и II клас са включени в Обединената европейска нивелачна мрежа (UELN). Височинната система е основен елемент от Българската геодезическа система 2005, която се преизмерва периодично за период не по-дълъг от 20 - 25 години.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg