EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обсъждат разширение на АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обсъждат разширение на АЕЦ "Козлодуй"

mail14:00 | 07.06.2011прегледи 917 коментарикоментари 0


Български и френски експерти започват съвместна работа по осъществяване на дейностите от Меморандума за сътрудничество между БЕХ и АРЕВА и по-конкретно по възможностите за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". За това се договориха в Париж министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и президентът на френския енергиен гигант Ан Ловержон. Трайков е във френската столица за участие в среща на енергийните министри по въпросите на ядрената безопасност, съобщиха от министерството в София.
Министър Трайков представи график за извършване на дейностите по Меморандума, който предвижда работните групи от българска и френска страна да започнат работа до месец. Меморандумът между БЕХ и Арева предвижда сътрудничество в прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в проекти за нови ядрени мощности в България, включващи евентуални нови реактори на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и потенциалното изграждане на АЕЦ "Белене". Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ "Козлодуй" и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво също са част от дейностите с потенциал за партньорство по меморандума.
Като част от европейската общност ние сме ангажирани да прилагаме общите стандарти за ядрената сигурност и безопасност. Затова партньорство с една от водещите ядрени компании в Европа и света е важно за усъвършенстването на технологиите в ядрената енергетика и прилагането на новите международни правни рамки в сферата на безопасността в развитието на българската ядрена програма, подчерта министър Трайков.
Г-жа Ловержон заяви, че модернизацията на съществуващите и изграждащите се ядрени централи е напълно постижима задача. Ескалацията в цената на базовия договор за "Белене", която в момента се обсъжда между българската и руската страна, не се дължи на промяна в стойността на извършените от Арева дейности, допълни още Ловержон. По думите й компанията не е променяла цените за дейностите, които извършва като подизпълнител по проекта "Белене", от 2008 г. досега. Президентът на Арева подчерта подкрепата си за България в желанието й да бъде силен партньор в прилагането на европейски стандарти за ядрена сигурност.
 


Още по темата:
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg