EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обсъждат проблемите с кирилицата в интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обсъждат проблемите с кирилицата в интернет

mail16:50 | 01.09.2011прегледи 335 коментарикоментари 0


Проблемите при използването на кирилицата в уеб-пространството, популяризирането на електронни книги със славянска типография, културно-историческото наследство в Интернет – това са част от проблемите, които ще бъдат обсъдени по време на Форума на славянската уеб-култура. Той ще събере руски и български учени, експерти по шрифтове и уеб-дизайнери. Организатори са Московският държавен университет по печат „Иван Фьодоров“ и нашият Университет по библиотекознание и информационни технологии. Форумът ще се проведе на 27 септември 2011 г. в Пловдив в рамките на деловата програма, подготвена от Русия като страна партньор на тазгодишния Международен технически панаир.
67-ото издание на най-голямото изложение за инвестиционни стоки в Югоизточна Европа ще се състои от 26 септември до 1 октомври в Международен панаир Пловдив. В експозицията на Русия на ЕСЕН 2011 ще се включат водещи компании от сферата на машиностроенето, химията, енергетиката, електротехниката, автоматиката и още редица браншове, най-големите висши учебни заведения, сред които и Московският държавен университет „Ломоносов“, министерствата на енергетиката и на образованието. На тематични кръгли маси ще бъдат представени най-новите разработки в областта на нанотехнологиите, енергетиката, екологията и образованието. Планиран и Форум „Русия – България: развитие на сътрудничеството чрез иновации“, на който ще се очертаят перспективите на двустранните отношения в науката и икономиката.
Участието на Русия като страна партньор ще даде възможност на бизнеса от България и от Балканите да установи активни контакти с един регион, който е много перспективен в сегашната глобална икономическа ситуация, смята Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Към 2030 година Русия ще стане икономически най-мощната държава в Европа, а в световния рейтинг ще се нареди на пето място, прогнозираха аналитици от „ПрайсуотърхаусКупърс" в началото на тази година.
В България са регистрирани 4652 фирми с участие на руски капитали и 396 представителства на руски компании. През миналата година Русия зае трето място по обем на инвестиции в България след Холандия и Кипър. Стокооборотът между България и Русия се увеличи с 32.9% спрямо 2009 г. - двойно повече от общия ръст на търговията с всички страни, и достигна близо 4.7 милиарда долара. Така Русия зае второ място във външнотърговския обмен на България, първо място във вноса и 10-о място в износа, който е нараснал с 44.2%. Нашата страна експортира медикаменти, вина, арматурни изделия, резервни части за леки и товарни коли, петролни масла, козметика акумулатори, селскостопански стоки, хранителни продукти. От Русия се доставят основно нефт и природен газ, суровини, материали и изделия на машиностроенето.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg