EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обсъждания за парк „Българско Черноморие”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обсъждания за парк „Българско Черноморие”

mail11:15 | 09.06.2014прегледи 860 коментарикоментари 0


Следващата седмица ще започне обсъждане на идеята за създаване на национален парк "Българско Черноморие", се казва в прессъобщение на Минстерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Процедурата за обявяване на нов или разширяване на съществуващ национален парк или резерват, е дълга и най-тежка в сравнение с другите категории защитени територии. Това коментира за БТА директорът на дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ Михаил Михайлов. В изпълнение на решение на Народното събрание от юли 2013 г., министерството възложи на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН да извърши проучвания и да подготви предложение за създаване на Национален парк "Българско Черноморие". Документацията, която може да се види на сайта на МОСВ, съдържа предложение за границите и обхвата на парка със съответните обосновки. Според предложението на БАН общата площ на територията, която следва да бъде включена в парка е около 52 461.04 ха. В предложението попадат територии на два природни парка - "Златни пясъци" и "Странджа", три резервата - Калиакра, Камчия и Ропотамо, три поддържани резервата - Балтата, Атанасовското езеро и Пясъчната лилия, 22 защитени местности, 14 природни забележителности, 18 защитени зони за опазване на птиците от мрежата "Натура 2000", 19 защитени зони за опазване на местообитанията от мрежата "Натура 2000". Анализираните територии попадат в три области, 14 общини и 50 землища, които са в обхвата на дейност на регионалните инспекции по околна среда и води във Варна и Бургас. Засега са предвидени три обществени обсъждания на предложението за границите и обхвата на Национален парк "Българско Черноморие" - в Бургас, Варна и Добрич. В Бургас общественото обсъждане ще бъде на 17 юни, от 13.00 часа в Областната администрация. Във Варна ще е на 19 юни, от 13.00 часа в сградата на Областна администрация, а в Добрич - на 20 юни, от 11.00 часа, в сградата на Областна администрация. От МОСВ не изключват възможността подобно обществено обсъждане да бъде организирано и в София.

Процедурата за обявяване на нов или разширяване на съществуващ национален парк или резерват включва изготвяне на предложение, което трябва да се подложи на официално обществено обсъждане. По принцип то е едно, но когато се отнася за голяма територия, могат да бъдат и няколко. Организираните през юни обществени обсъждания в Добрич, Варна и Бургас не са по процедурата, а съгласно поставената задача от парламента, поясни Михайлов. После трябва да се свика комисия, в която участват представители на централните и местни органи на властта, областни управители, собственици на земи и гори, включени в предложението. Ако комисията предложи да се обяви национален парк, министърът трябва да издаде заповед, в която се определят границите и евентуално наложените забрани. След издаването на заповедта от екоминистъра, трябва да се подготви и процедира проектозакон за изменение и допълнение на Закона за защитените територии, с което новата територия да се определи като парк с национално значение, т.е. – изключителна държавна собственост. За целта, информация от заповедта на министъра по отношение на наименованието и площта на парка, се включва в приложение 1 на закона. Ако парламентът приеме този закон, едва тогава заповедта за обявяване влиза в сила, уточни Михайлов. По думите му тази процедура не важи за останалите категории защитени територии като защитена местност, природна забележителност и природен парк, които се обявяват само със заповед на министъра.
Министърът на околната среда е този, който следва да реши дали е целесъобразно да започне процедура по обявяване на парка. Тъй като задачата за проучване е поставена от Народното събрание, екоминистерството следва да докладва на депутатите какво е свършено. Ако с влязлата в сила заповед, в границите на парка са включени частни или общински земи, това би означавало, съгласно Конституцията, че те трябва да станат изключителна държавна собственост. За да се осъществи това, собствениците трябва да бъдат обезщетени, коментира в отговор на въпрос Михайлов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg