EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обсъжда се форум "Балкански гори"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обсъжда се форум "Балкански гори"

mail11:10 | 12.11.2014прегледи 761 коментарикоментари 0


Създаване на форум "Балкански гори" са обсъждали на експертна среща в София представители на горски администрации от Косово, Македония, Румъния, Черна гора и България, съобщи Изпълнителната агенция по горите.
По думите на изпълнителния директор на ИАГ Тони Кръстев в съвременните условия ефективното опазване на горските екосистеми не може да се осъществи в границите на отделните държави, което налага сътрудничеството в рамките на Балканския полуостров. Необходимостта от въвеждане на интегриран и иновационен подход в горския сектор е посочена и в новата Стратегия за горите на Европейския съюз, която предстои да бъде приета от Парламента на ЕС.
Това е втора среща иницирана от ИАГ, на която се обсъжда подписване на Меморандум за сътрудничество и създаване на Форум "Балкански гори" като средство за изграждане на диалог по актуалните горски политики и проблеми, управление на горите и създаване на връзки между горските администрации на държавите от Балканския полуостров. Идеята е тази инициатива да доведе до
изграждане на трайни връзки на сътрудничество за ефективно опазване на горите и развитие на горския сектор, като част от селските райони в нашите държави.
Меморандумът предвижда учредяване на Форум "Балкански гори" с участието на широк кръг институции, специалисти, НПО, синдикати и други заинтересовани организации. Той ще бъде съобразен с европейската интеграция и координация на страните, развитието и утвърждаването на лесовъдската наука и  иновационните технологии, с цел защита на околната среда в регионите и подобряването на социално-икономическите условия на живот. Чрез него ще се координира работата между отговорните администрации за горите и горското стопанство по отношение на изготвяне и представяне на общи политики, позиции, обмен на информация, подпомагане на научно-изследователската дейност и
предлагане на конкретни действия за опазване и устойчиво управление на горите.

 

 


Тагове: гори, Балкани
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg