EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обстановката в снежна България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обстановката в снежна България

mail13:15 | 26.01.2012прегледи 996 коментарикоментари 0


Североизточна България: 35 хил. без ток
Към 10.30 часа има 100 населени места без електрозахранване на територията, обслужвана от Е.ОН България. Засегнати от тежката метеорологична обстановка сa около 35 000 клиенти в областите Силистра, Русе, Разград, Варна, Велико Търново и Шумен. Екипите на дружеството са мобилизирани за отстраняване на повредите, а най-сериозни затруднения срещат на местата с непроходими пътища и силни снегонавявания. В случай, че не последват нови изключвания, ще бъде направено всичко възможно електрозахранването на всички населени места да бъде възстановено до края на деня.

Западна България: 53 хил. без ток
Около 53 000 потребители в Западна България са без ток заради обилния снеговалеж, който е счупил стълбове и прекъснал жици. Най-тежко е положението в областите Видин, Монтана и Враца. 20 селища в Пазарджишка област са с нарушено електрозахранване по същата причина. Общо 40 селища в страната са без ток. Най-засегнати са районите край Белово и Велинград. Аварийни екипи отстраняват повредите. Усложнена е обстановката в цялата родопска част. Там снежната покривка е достигнала 50 см. Всички аварийни екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на повредите по мрежата, предизвикани от тежката метеорологична обстановка, съобщиха от компанията. Тази сутрин около 90 000 клиенти на ЧЕЗ са били без ток. Най-засегнати са районите на Ловеч, Плевен, Видин и София област. Сигнали за аварии могат да се подават на денонощния телефон 0700 10 010.

Източна и Югоизточна България: код „оранжево”
В цяла Източна и Югоизточна България, както и в областите Габрово и Ловеч е в сила код "оранжево", което е предпоследната степен за опасни метеорологични явления, а именно обилен снеговалеж с навявания. Има закъсали автомобили, над 1000 снегопочистващи машини работят в страната.

Летище София: полетите със закъснение
По-рано днес, самолетът на Чешките авиолинии от Прага за София кацна в Бургас поради лошите метеорологични условия в столицата. Със закъснения, докато се почисти пистата, са осъществени полетите на "Луфтханза" за Мюнхен и на "България Ер" за Берлин и Мадрид. Полетите се извършват при зимни условия и непрекъснат снеговалеж. Пистата се обработва на всеки 30 минути, но има закъснение на полетите.

Пътищата: проходими при зимни условия
1079 снегорини са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ. Републиканските пътища са проходими при зимни условия. В областите Смолян, Пазарджик, Русе, Търговище, Шумен, Велико Търново, София, Перник и Кюстендил пътната обстановка е усложнена заради обилния снеговалеж и навявания. Дежурните в Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура" са приели около 2 000 обаждания от 1 до 7 часа сутринта на 26 януари 2012 г.

Актуална пътна обстановка на републиканските пътища
Състояние на автомагистралите:
АМ „Тракия”: Проходима.
АМ „Хемус”: Проходима.
АМ „Марица”: Проходима.
АМ “Люлин”: Проходима.

Състояние на проходите:
- „Златишки проход” - Етрополе-Златица затворен за МПС;
- „Твърдишки проход” - Твърдица-Елена затворен за МПС;
- ,,Върбишки проход” - затворен за МПС;
- „Троянски проход” - затворен за МПС;
- проход „Вратник” - Сливен-Елена - забранено е движението на товарни МПС над 10 т. от /граница В. Търново-гр. Сливен/;
- „Дюлински проход” - забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг* или „Ришки” проход;
- „Айтоски проход” - Провадия - Айтос забранено е движението на МПС над 20 т. - стоманен мост на р. Казан дере;
- проход „Шипка” - забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.;
- проход „Петрохан” - всички МПС да се движат с вериги. Забранено e движението на товарни автомобили над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета;
- проходите ,,Превала”, ,,Рожен”, ,,Предела” и ,,Печинско” - всички МПС да се движат с вериги а товарните без ремаркета и полуремаркета;

Затворени пътища /участъци/:
ОПУ-Велико Търново: - Затворен за движение е пътя Велико Търново-Свищов.
ОПУ-Ловеч:- път ІІІ-358 Шипково-Рибарица-затворен за движение на МПС поради снегонавяване; пътIII- 3019 Деветаки – Брестово затворен поради снегонавяване.
ОПУ-Русе: Поради обилен снеговалеж и бурен вятър временно се забранява движението на МПС по път І-5 Русе - В. Търново, път I-2 Русе-Разград, път II-23 Русе-Кубрат, III-501 Русе-Иваново-Две Могили и III-202 Русе-Цар Калоян.
ОПУ-Смолян: -път ІІІ-861 от район Обсерваторията до разклон с. Момчиловци е затворен за движение на МПС, поради снегонавяване. Обходен маршрут: Момчиловци-Соколовци-Рожен.
ОПУ-Стара Загора: -път 5005 връх Шипка - връх Бузлуджа, затворен за МПС поради снегонавяване. Обходен маршрут: връх Бузлуджа- гр. Шипка - връх Шипка - Габрово; път-ІІІ-5601 гр. Шипка – с. Шейново.

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
ОПУ-Благоевград: -път ІІІ-106 Благоевград - Станке Лисичково всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета; по ът ІІІ-198 Г. Делчев – Петрич, в района на ,,Попови ливади” всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.
ОПУ-Видин: -път Е79 – в отсечката Димово-Бела-Скомля –Медовица е забранено движението на тежкотоварни автомобили за почистване. Забранява се движението по пътища ІІІ-1411 Церова вода-Милчева лъка и пътя ІІІ-1412 Церова вода-Раковица
ОПУ Кърджали: В общините Крумовград, Момчилград, Кирково и Джебел, всички МПС да се движат с вериги.
ОПУ-Кюстендил: път І-6 граница Перник-Цървеняно и път Жиленци-ГПП-Гюешево товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета; път ІІ-62 Кюстендил-Дупница-Клисура - в местността „Черна нива” товарните автомобили да се движат с вериги.
ОПУ-Ловеч:-в цялата област товарните МПС да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.
ОПУ-Пазарджик: - път ІІ-37 Батак-Доспат; път ІІІ-843 Велинград-Сърница-Бърдуче, път ІІІ-842 Белово-Юндола, път ІІІ-376 Ракитово - Цигов Чарк - Превала, път ІІ-84 Велинград-Юндола-гара Аврамово - всички МПС да се движат с вериги товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.
ОПУ-Перник: път І-6 Перник-Кюстендил, в участъка Извор-Драгомирово, временно е затворен за товарни МПС. Обходен маршрут: Радомир-Долна Диканя-Дупница-Черна нива-Кюстендил.
ОПУ-Плевен: Затварят се за всички МПС път Любеново – Никопол и Гривица Згалево поради снегонавявания.
ОПУ-Разград: Всички товарни автомобили задължително да се движат с вериги без ремаркета и полуремаркета.
ОПУ-Русе: - път ІІІ-501 Русе-Две могили-Бяла в участъка Борово-Бяла и път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Кацелово в участъка Щръклево-Кацелово-не се обслужват през зимния период.
ОПУ Сливен: По път І-7 Петолъчката – Котел-Омуртаг, /Котленски проход/ товарните автомобили да се движат с вериги.
ОПУ-Смолян: - В областта всички автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.
ОПУ-София: път І- 1 /Е-79/ Видин- София - Кулата, в участъка Ботевград-Враца, е затворен за ТИР-ове. Всички останали МПС се пропускат; на територията на община Самоков всички МПС да се движат с вериги.
ОПУ-Търговище: - В цялата област товарните автомобили да се движат с вериги.
ОПУ Хасково: По път ІІ-76 Тополовград - Звездата, всички автомобили да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.Път І- 5 Хасково-Кърджали и път І- 8 Харманли-Хасково-Пловдив товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.
ОПУ-Шумен:-Забранява се движението на тежкотоварни МПС по пътя Варна - Русе на територията на община Шумен.
Ситуационен център на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Да не се тръгва на път без сериозни причини, призоваха от Агенция "Пътна инфраструктура". Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали водачи, посочват от агенцията. Информация по всяко време от денонощието можете да получите на горещия телефон

*На Път I-9 Слънчев бряг-Обзор е въведено ограничение за всички МПС да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Последните данни са актуални към 12:08 ч. на 26.01.2012г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg