EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обратно начисляване на ДДС - срещу измамите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обратно начисляване на ДДС - срещу измамите

mail16:00 | 16.08.2012прегледи 2839 коментарикоментари 0


„Обратното начисляване на ДДС е механизъм, насочен срещу данъчните измами, полезен както за данъкоплатците, така и за бюджета. Той е една от най-ефективните мерки за борба с данъчните измами. Коректните икономически оператори могат да очакват само ползи от този механизъм". Това казва Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика" в МФ, в интервю за Радио „Фокус", цитарано от Министерство на финансите.
В интервюто Людмила Петкова разяснява механизма на обратното начисляване на ДДС, който е различен от общо приложимото начисляване. „В общия случай, когато доставчик е данъчно задължено лице, при доставката доставчикът начислява ДДС-то, издава данъчна фактура, получателят по доставката плаща ДДС-то и съответно ползва начисления данък като данъчен кредит. При обратното начисляване доставчикът в самата фактура написва основание за неначисляване на ДДС, т. е., обратното начисляване. Данъчно задължен е получателят по доставката. Той начислява данъка с протокол, включва този данък в дневника на покупките и ползва данъчен кредит, съответно вписва го и в дневника за продажбите", обяснява екпертът.
В предаването Людмила Петкова уточнява, че въвеждането на обратното начисляване на ДДС ще стане факт след излизане на решение на Съвета на ЕС за дерогация и последваща промяна в Закона за ДДС. „В момента, в който се получи решението, имаме готовност да бъдат променени разпоредбите и съответно приети от Народното събрание, за да влязат в сила", казва още тя.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg