EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обрат при номинациите за главен прокурор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обрат при номинациите за главен прокурор

mail10:15 | 22.11.2012прегледи 826 коментарикоментари 0


Изненадващ обрат около процедурата за избор на главен прокурор. Освен председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, за поста ще се състезават също Галина Тонева и Борислав Сарафов. Двете нови номинации бяха внесени във ВСС тази сутрин, съобщи БНР. Очакваната кандидатура на заместник главния прокурор Галина Тонева беше внесена от Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Румен Боев, Камен Ситнилски и Калин Калпакчиев. Председателят на ВАС Георги Колев пък номинира председателя на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.
17-те гласа, които са необходими, за да има избран главен прокурор, вече изглеждат безкрайно несигурни. Изглежда ще е трудно ВСС да избере на първо гласуване следващия главен прокурор.
Макар редовите прокурори да можеха чрез член на ВСС или чрез правосъдния министър да номинират кандидат за главен прокурор, стана ясно, че професионална номинация няма да има. Няма да има и директна подкрепа. Председателят на Асоциацията на прокурорите Камен Михов обясни решението:
Има два варианта. Единият е ако ние застанем зад "правилния кандидат" и той бъде избран. Тогава много лесно ще ни обявят за казионна организация. Какво би станало обаче, ако не сме на правилната страна и например застанем зад кандидатурата, която не бъде избрана за главен прокурор? Т.е. неутралитетът освен, че е защита на независимостта на асоциацията от една страна, това е защита на членовете. Днес съдебните кадровици трябва да сложат и точка на казуса "Венета Марковска - съдия", като гласуват за пенсионирането й, както и да изберат нов ръководител на най-натовареното и най-зле битово съдилище – Софийския районен съд. Кандидатите за поста са трима.

Паралелно, в парламента започнаха дебатите по откриването на нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на парламента. Депутатите масово гласуваха "за" отмяна на предишното си решение за избора на Венета Марковска за конституционен съдия със 112 гласа, без въздържали се и без нито един против, предаде репортер на БГНЕС. Народните представители също гласуваха и процедурните правила за избор на нов член на Конституционния съд, предложени от правната комисия.
Снимка: Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg