EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обрат на търг за гръцки газови компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обрат на търг за гръцки газови компании

mail14:30 | 10.06.2013прегледи 450 коментарикоментари 0


Обрат е настъпил на търга за приватизацията на двете гръцки газови компании ДЕПА и ДЕСФА, след като руската Синтез е оттеглила интереса си към продажбата на тези две стратегически компании, съобщава електронното издание на в. "Имерисия", цитирано от БТА.  Според вестника Синтез е уведомила гръцката агенция за приватизация че няма да представи ангажираща оферта за газовия оператор ДЕСФА, като по този начин се открива пътят за азербайджанската държавна компания СОКАР, която би могла да се домогне до нея.
Колкото до другата компания ДЕПА, за нея като безспорни фаворити се сочат руската Газпром и гръцкият консорциум M&M Gas.
В гръцката агенция за приватизация днес се очаква да бъдат отворени пликовете с обвързващите оферти за купуване на ДЕПА и ДЕСФА.
Холдингът ДЕПА се занимава с продажба и доставка на природен газ за големи потребители, а нейната дъщерна структура ДЕСФА е собственик на националната мрежа за транспортиране на газа.
Разглеждането на офертите може да се проточи до две седмици, след което ще бъдат обявени победителите в търга. Резултатите му трябва да бъдат утвърдени от Европейската комисия до една година.

Атина и Москва отдавна са в процес на дълги и сложни преговори с конфиденциален характер, но публично се въздържат да огласят оценката си за условията, при които е възможно да постигнат сделка. През последните месеци шефът на Газпром Алексей Милер три пъти бе в Атина, за да преговаря във връзка с приватизацията на ДЕПА. Гръцките медии твърдят, че и двете страни са направили компромисни стъпки.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg