EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Облъчено гориво от АЕЦ Пакш се върна в „Росатом”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облъчено гориво от АЕЦ Пакш се върна в „Росатом”

mail12:21 | 21.08.2014прегледи 1078 коментарикоментари 0


Руското облъчено гориво, което беше повредено в АЕЦ „Пакш“ (Унгария) през 2003 г., се върна в предприятието на държавна корпорация „Росатом“ за последваща преработка. Тогава от ръководството на централата беше взето решение с това гориво да работи френско оборудване и технологии на компанията Framatome ANP. В завода на „Росатом“ вече са върнати общо 30 повредени облъчени ТВЕЛ-а (топлоотделящи сборки - ОТВС) за реактора ВВЕР-440, поместени в 68 пенала, с общо тегло 3356,7 кг. Връщането на горивото е осъществено с железопътен транспорт в пълно съответствие с международните и руските изисквания за осигуряване на физическа защита на ядрените материали при транспортиране, след получаването на положително заключение на Държавната екологична експертиза.

Извозването на горивото от АЕЦ „Пакш“ е осъществено в рамките на междуправителствени споразумения, в това число и в рамките на Споразумението между правителствата на СССР и правителството на Унгарската Народна Република за сътрудничество при изграждането на атомна електроцентрала в Унгарската народна република от 28.12.1966; в съответствие с Протокол към Споразумението между Правителството на СССР и Правителството на Унгарската Народна Република за сътрудничество в изграждането на атомна електроцентрала в Унгарската Народна Република от 29.04.2004 и на основание на други документи.

Горивото е доставено във Федералното държавно унитарно предприятие „Производствено обединение Маяк“, където то ще бъде преработено в съответствие с приетата технологична схема. Част от паричните средства (около 2,2 млн. долара), планирани да бъдат получени по външнотърговската сделка, ще бъдат насочени за финансиране на мероприятия от социален и екологичен характер на територията на Челябинска област в съответствие със Специалната екологична програма за рехабилитация на радиационно замърсените територии от Челябинска област, разработена и утвърдена по приетия ред в съответствие с изискванията на Федералния Закон от 10.07.2001 № 92-ФЗ „За специални екологични програми за рехабилитация на радиационно замърсени участъци територия“.

Справка:

Завършилото безопасно транспортиране на повреденото ядрено гориво беше върхът на многогодишната съвместна работа на унгарските и руски специалисти по ликвидация на последствията от аварията, причина за която стана използването на оборудване, западно производство. През април 2003 г. Руската Федерация в лицето на Минатом на Русия оперативно откликна на молбата на Унгария да окаже съдействие в извличането и последващата преработка на облъчени топлоотделящи сборки във втори енергоблок на АЕЦ „Пакш“, които бяха разрушени по време на промиване на касетите по технологии и с оборудване на компанията Framatome ANP (Франция). Събитието бе оценено на трето ниво по международната скала за оценка на ядрените събития INES („сериозен инцидент“). Руската горивна компания ТВЕЛ, част от „Росатом“ спечели международния конкурс за възстановителните работи. По време на операциите бяха използвани уникална технология и спецоборудване, разработено с участието на Научно-изследователския институт за ядрени реактори, Научно-производствената фирма „Сосн“ и други организации от атомния отрасъл на Русия. През януари 2007 г. ТВЕЛ успешно завърши проекта за възстановителните работи в централата. Реализацията на този проект позволи на унгарската страна в кратки срокове да възобнови търговската експлоатация на втори блок на АЕЦ, а на руската страна – да получи уникални компетенции в сферата на радиационната безопасност. Освен това съвместната ликвидация на последствията от този сериозен инцидент укрепи руско-унгарското сътрудничество в атомната сфера, а редица сътрудници на атомния отрасъл на Руската Федерация бяха наградени с държавни награди на Унгарската Република.

АЕЦ „Пакш“ е единствената атомна електроцентрала в Унгария. Построена е през 1982-1987 г., с участието на съветски специалисти. Централата има 4 енергоблока с реактори ВВЕР-440, с обща електрическа мощност 1860 МВт. Централата произвежда около 40% от получаваната в Унгария електроенергия. През целия срок на експлоатацията си АЕЦ „Пакш“ работи с гориво руско производство. Действащият договор между ТВЕЛ и АЕЦ „Пакш“ за доставка на ядрено гориво беше подписан през 1999 г. със срок на действие до края на експлоатацията на атомната централа (с отчитане на планирано продължаване до 2037 година).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg