EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Облекчен режим за "синя карта"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облекчен режим за "синя карта"

mail12:10 | 09.11.2017прегледи 9468 коментарикоментари 0


Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред даде зелена светлина за получаване на "синя карта" за висококвалифицирани кадри от страни извън ЕС при облекчен режим, съобщи председателят на комисията Цветан Цветанов.
Депутатът от БСП Пенчо Милков, който е член на комисията, коментира, че между първо и второ четене по недопустим начин се вкарва изменение, което не е свързано със Закона за МВР, а със Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.
"Използва се този по принцип процесуално допустим инструмент да се вкарват предложения между първо и второ четене, но те трябва да бъдат свързани с философията на закона. В случая ние сме изправени пред това да гласуваме само на второ четене отваряне на трудовия ни пазар", обясни Милков.
По думите му един от големите български синдикати е против това, като предложението било подкрепено единствено от работодателските организации.
"Махат се бариери и гаранции, които даваха възможност за защита на трудовия ни пазар. Възможността пред работодателите не е само да искат от правителството отваряне на трудовия пазар за граждани извън ЕС, но и повишаване на възнагражденията на служителите от България. Ние сме против отварянето на трудовия пазар по този начин", обясни Милков.
Цветанов каза, че са се съобразили изцяло с притесненията и с предложенията от синдикалната организация.
"Смятам, че нямаме абсолютно никакви спорни текстове, които биха могли да създадат напрежение между работодатели и синдикални организации или между синдикални организации и изпълнителната власт", обясни Цветанов.
Според него и към настоящия момент възнаграждението за висококвалифицирани кадри е добро, само че има недостиг. По думите на Цветанов, правната възможност се създава, за да може страната ни да има високотехнологично развитие.
Той каза още, че така ще се даде възможност на българските общности, които са например в Молдова, Украйна, Албания, да намерят своето професионално реализиране по висококвалифицираните специалности тук в България.
Цветанов заяви, че предстои това предложение и приетите текстове за изменение и допълнение на Закона за МВР да бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg