EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Облекчаване последиците от Брекзит + графики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облекчаване последиците от Брекзит + графики

mail07:35 | 16.09.2021прегледи 1481 коментарикоментари 0


Изтичането на преходния период за Брекзит в края на 2020 г. отбеляза края на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали между ЕС и Великобритания. Това има отрицателни социално-икономически последици за хората, фирмите и публичните администрации и от двете страни.

За да помогне за адаптирането на европейците към промените, ЕС реши да създаде фонд, наречен Резерв за приспособяване към Брекзит, който ще разполага с 5 млрд. евро (по цени от 2018 г.) за изплащане до 2025 г. Парламентът се очаква да даде своето одобрение на пленарната сесия през септември, а страните в ЕС следва да започнат да получават средствата до декември.

Коя страна колко ще получи

Фондът ще подкрепи всички страни в ЕС, но онези, които са най-силно засегнати от Брекзит, ще могат да разчитат на най-много средства. Ирландия е на челно място в списъка, следват Нидерландия, Франция, Германия и Белгия.

Три фактора определят размера на средствата за всяка страна: значението на търговските връзки с Великобритания, стойността на улова на риба в изключителната икономическа зона на Великобритания и размерът на населението в крайморски региони от ЕС в непосредствена близост до Великобритания.

Какво може да финансира Резервът?

Само мерки, насочени за преодоляване на последиците от оттеглянето на Великобритания, могат да получат средства от фонда. Такива мерки могат да бъдат:

  • инвестиции за създаване на работни места, включително програми за краткосрочна заетост, преквалификация и практически стаж;
  • реинтеграция на граждани на ЕС, които са напуснали Великобритания вследствие на Брекзит;
  • подкрепа за компании (особено малки и средни предприятия), самонаети лица и местни общности;
  • изграждане на митнически пунктове и създаване на условия за граничен, фитосанитарен контрол и проверки на сигурността
  • схеми за сертифициране и одобрение на извършвани дейности.

Фондът ще покрива разходи, направени между 1 януари 2020 г. и 31 декември 2023 г.

Акцент върху риболовни общности

Правителствата на страните в ЕС са свободни да решат колко средства да бъдат отпуснати на различните сектори. Страни, които разчитат в значителна степен на риболов в изключителната икономическа зона на Великобритания, трябва обаче да заделят определен дял от средствата, които им се полагат, за малки крайбрежни рибни стопанства, както и за местни и регионални общности, зависими от риболова.

Секторите на финансите и банковото дело, които могат да спечелят от Брекзит, са изключени от получаването на средства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg