EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Област Враца: 1.5 млн.лв. приходи от туризъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Област Враца: 1.5 млн.лв. приходи от туризъм

mail16:09 | 01.11.2018прегледи 530 коментарикоментари 0


Почти  1,5 млн.лв. са приходите от туризъм за осемте месеца на годината в област Враца, което е ръст от 2% спрямо същия период на предходната година, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на кръгла маса за обсъждане на проекта "Сподели България" във Враца.

Тя допълни, че през този период 26 хиляди туристи са посетили Враца и региона, като са реализирали повече от 46 хиляди нощувки. По думите й ръстът от 2 % може да изглежда малък, но е устойчив в последните години. Според министър Ангелкова това показва, че политиката за разширяване на кръгозора на туристите към дестинациите във вътрешността на страната дава резултати.

Проектът "Сподели България" е съвместен на министерствата на туризма и на земеделието, храните и горите. Целта му е чрез създаването на 12 винено-кулинарни дестинации за туризъм България да се превърне в устойчиво целогодишно място за посещение, обясни Николина Ангелкова. В кръглата маса за обсъждане на дестинациите "Златия" /Видин, Монтана, Враца/ и "Мизия" /Оряхово, Плевен, Свищов, Русе/ участваха министърът на земеделието Румен Порожанов и Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/, кметът на община Враца Калин Каменов, областният управител на Враца Малина Николова, както представители на местните власти и на туристическия и земеделски бизнес от Северозападна България. 

Министър Румен Порожанов каза при откриването на форума, който е последен от поредицата обсъждания, че повече от 400 представители на земеделския бизнес и туризма са участвали в проекта и са направени десетки предложения. Предстои изработването на рекламни материали и дигитализирана интерактивна карта на 12-те дестинации, които ще се представят чрез всички платформи на двете министерства. Земеделският министър отбеляза, че всяка община може да изработи свой подрайон към основните дестинации с най-характерните храни и вино за него. 

Разширява се чуждестранният пазар на българското вино, каза изпълнителният директор на ИАЛВ Красимир Коев. Той добави, че само в САЩ пазарът се увеличава с 350 хиляди литра вино годишно. Той допълни, че капризният потребител в чужбина все повече търси вино от български сортове като рубин, широка мелнишка лоза и гъмза. Сортът врачански мискет не им отстъпва, но трябва да се популяризира, отбеляза Коев. 

През следващите две седмици ще продължи дискусията на включените в 12-те винено-кулинарни дестинации културно-исторически и природни забележителности, характерни традиционни храни и вина, посочи министър Николина Ангелкова. След края на дискусията ще се пристъпи към изработката на интерактивната карта на дестинациите. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139