EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обезщетения за военни и полицаи остават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обезщетения за военни и полицаи остават

mail16:10 | 02.11.2011прегледи 901 коментарикоментари 0


При пенсиониране военните и полицаите ще продължат да получават 20 заплати като обезщетение, но тази привилегия няма да важи за администрацията в двете министерства, съобщи БНР. На цивилните ще се дават 10 заплати. Това съобщи военният министър Аню Ангелов след заседанието на Кабинета. Първоначално искането на финансовото министерство и на работодателите бе обезщетенията на всички пенсиониращи се от двете системи да се намалят от 20 на 15 заплати. Ангелов съобщи още, че е решено да се вдигне пенсионната възраст за военните средно с две години, за да се намали натискът върху пенсионната система.
Онези, които вече са получили обезщетения по Закона за отбраната и въоръжените сили, по Закона на МВР, няма да имат право на повторно обезщетение вече като държавни служители, ако те продължат да работят след освобождаването им от военна служба или от служба на МВР. При направеното сравнение във връзка с огромния натиск за пенсиониране, който ще се окаже последните два месеца от тази година, тяхното заплащане на техните обезщетения по този закон, който действа в момента, би било неколкократно повече от икономията, която може да се направи - щеше да се получи обратния ефект, около 2 500 души щяха да напуснат системата в последните два месеца, обезщетения средно 20 хиляди... направете сметка колко би се натоварил бюджета.
На въпрос колко трябва да се пенсионират догодина според новите разчети Ангелов отговори: С увеличаването на пределната възраст във всички звания - без войниците, старшини, младши офицери с две години, майор с три години, подполковник с две години. Именно на тези хора им вдигаме пределната възраст, за да могат да останат в армията. Те натежават върху бюджета, буквално разчитаме фонд "Работна заплата" без тия хора следващата година, но по-добре да тежат на бюджета, отколкото на бюджета на НОИ.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че има логика част от работещите в МВР и МО да получават по-малки обезщетения при пенсиониране и напускане.
За тези, които осигуряват наистина сигурността, както на гражданите на улицата, така и на страната, не мисля, че трябва да има някакви намаления. Други обаче имат не дотам точни служебни задължения, свързани с пагона. Подобен пример стана в категорийните работници през последните 15 години. Секретарката на директора в мината отдавна не е първа категория, но миньора си е. Затова казвам, че полицая трябва да си остане, както и миньора

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg