EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обвинения към Унгария заради цените на горивата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обвинения към Унгария заради цените на горивата

mail15:08 | 14.06.2022прегледи 934 коментарикоментари 0


Говорител на Европейската комисия заяви, че Унгария проявява дискриминационно отношение спрямо гражданите на други страни от ЕС, предлагайки горива на намалени цени само за шофьорите на коли с унгарски регистрационни номера. Същевременно каращите автомобили с чуждестранна регистрация трябва да плащат пазарни цени при зареждане, предаде Асошиейтед прес. 

На брифинг в Брюксел говорителката на ЕК Соня Господинова каза, че изпълнителният орган на ЕС е получил оплаквания от европейски граждани, които са "усетили от първа ръка дискриминативните цени на горивата", зареждайки на унгарски бензиностанции. 

Политиката на Унгария би могла да се окаже в нарушение на регулаторната рамка на ЕС за единния пазар, посочи Господинова. 

Унгарското правителство обяви през май, че само коли с унгарски регистрационни номера ще могат да зареждат бензин и дизел по субсидирани цени от 480 форинта (1,30 долара) за литър - максимумът, разрешен според ценовия таван, наложен от правителството през ноември 2021 година. 

Шофьорите на коли с чуждестранни регистрации трябва да плащат пазарни цени за горивата, които може да с 60 процента над субсидираните. 

Според унгарското правителство ценовият таван има за цел да защити потребителите от нарастващите цени на енергията, причинени от високата инфлация и продължаващата война в Украйна. Властите в Будапеща твърдят, че ограниченията за субсидираните цени са необходими, за да се предотврати "бензинов туризъм" и недостиг на горива. 

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон изпрати по-рано тази седмица писмо до унгарските власти, с което ги призовава да се откажат от тази политика, докато не бъде направена оценка дали тя отговаря на разпоредбите на ЕС. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg