EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОББ отчита загуба от 40.6 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОББ отчита загуба от 40.6 млн.лв.

mail13:30 | 15.07.2013прегледи 1457 коментарикоментари 0


Общото събрание на акционерите на ОББ взе решение загубата за 2012 (след провизии и облагане с данъци) в размер на 40,694,182 лева да бъде покрита от фонд „Резервен“, а неразпределената печалба от минали години в размер на 900 667 лева да бъде разпределена във фонд “Резервен”. Това съобщи банката.
Независимо от отчетената загуба, собственият капитал на ОББ към края на 2012 година възлиза на 1 млрд. и 70 млн. лева и осигурява равнище на капиталова адекватност от близо 14 на сто, или с близо 2 пункта пункта над изискуемото ниво по регулациите на БНБ.
Стилиян Вътев – Председател на Съвета на директорите и Главен изпълнителен директор, е споделил с акционерите: “Изминалата 2012 г. бе третата поредна година след шоковата 2009-та, през която основните предизвикателства пред българския банков сектор, в т. ч. и за Обединена българска банка, продължиха да бъдат трудната икономическа среда, увеличаващата се тежест на необслужваните кредити, слабата икономическа активност, липсата на достатъчно възможности и условия за банков растеж. И допълни, че “независимо от тези неблагоприятни условия ОББ все пак успя да демонстрира своите възможности за адекватно справяне с проблемите на кризата, доказвайки отново своята капиталова устойчивост, като запази традиционно силната и конкурентна позиция на българския банков пазар. През последните години основният ни фокус бе ефективна и целенасочена работа по проблемните кредити, съпроводени от максимално консервативна политика по провизиране, и възстановяване статуса на самофинансираща се институция посредством разрастване на депозитната база. Успешното изпълнение на тези две цели имаше значителна цена – спад на кредитния портфейл, известна загуба на пазарни позиции и влошаване на крайния финансов резултат. Отчената загуба на 2012 е закономерна и се дължи именно на значителния спад на кредитния порфейл и дохода от лихви, както и на значителния обем на заделените провизии за обезценка на проблемните кредити. Това, обаче, ни осигурява достатъчно добри условия да се концентрираме отново към много по-активна кредитна дейност през 2013 г. и следващите години бързо да възстановим традиционно водещата си позиция на българския банков пазар и високото ниво на крайните финансови резултати.“

Общото събрание освободи от отговорност всички членове на Съвета на директорите за дейността им по управление на банката за периода 1.01.2012 - 31.12.2012 г. и преизбра Теодор Валентинов Маринов за член на Съвета на директорите за срок от 3 години.


 


Тагове: ОББ, загуби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182