EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама създава работни места с $50 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама създава работни места с $50 млрд.

mail11:20 | 07.09.2010прегледи 497 коментарикоментари 0


Американският президент Барак Обама предложи план на стойност 50 милиарда долара, който предвижда за шест години да се обнови пътната инфраструктура и да се създадат нови работни места, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Проектът предвижда ремонт на 240 000 километра пътища, изграждане и поддръжка на 6400 километра железопътни линии, възстановяване или изграждане наново на 240 километра самолетни писти, както и модернизиране на системата за контрол на
въздухоплаването. Планът включва и създаването на специална банка за управление на частни, държавни и местни капитали, които ще се инвестират в инфраструктурни проекти. 
Представител на правителството на Обама подчерта, че проектът ще създаде "значителен брой работни места". Според експерти по транспорт за всеки милиард, инвестиран в изграждането на транспортна инфраструктура, се създават около 35 000 работни места.
Въпреки че Обама обяви, че планът ще създаде "незабавно" известен брой работни места, от правителството уточниха, че той няма да произведе незабавен ефект върху икономиката и първите работни места ще бъдат отворени едва догодина. "Това не е спешен план за стимулиране на икономиката", отбеляза говорител на правителството на пресконференция.
Белият дом подчерта, че средствата за проекта няма да утежнят рекордния бюджетен дефицит на САЩ - основен проблем за избирателите преди изборите за Конгрес на 2 ноември. Обама възнамерява да финансира плана, като затвори някои финансови
вратички за петролните и газовите компании, от които, по думите му, те със сигурност не се нуждаят. "Разходите по този план ще бъдат поети изцяло. Той няма да се трупа върху дефицита - ще работим с Конгреса, за да се погрижим за това", заяви
президентът пред свои привърженици в Милуоки. 
Обама използва случая, за да зададе тона на предизборната кампания в американския Ден на труда. Той заяви, че политиката на Демократическата партия е "спряла кървенето" на икономиката и е довела до растеж, докато в същото време републиканците са се противопоставяли на всяко негово действие.
"Ако аз кажа, че небето е синьо, те ще кажат, че не е", илюстрира тезата си Обама. В препратка към предизборния си лозунг от 2008 г. "Да, ние можем", президентът отбеляза, че лозунгът на републиканците явно е "Не, ние не можем".
Инфраструктурният план е една от няколкото инициативи на Обама, които той ще обяви през тази седмица, надявайки се да убеди американците, че икономическата му политика е успешна, отбелязва Ройтерс.
Проектът обаче беше посрещнат скептично от опозицията.
Лидерът на групата на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл го нарече "скалъпен в последния момент законопроект за стимулиране". Водачът на групата на републиканците в Камарата на представителите Джон Бьонър също се изказа критично. "Нямаме нужда от още правителствени разходи за стимулиране. Искаме демократите във Вашингтон да спрат с безконтролното харчене, с вдигането на данъците и да създадат работни места, като елиминират несигурността, която спъва малкия бизнес", заяви той.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167