EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама: САЩ трябва да е на висотата на Китай и Индия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама: САЩ трябва да е на висотата на Китай и Индия

mail09:40 | 26.01.2011прегледи 616 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че световният икономически ред се е променил за едно поколение и призова страната си да инвестира и да се обновява, за да бъде на висотата на предизвикателствата, отправяни от икономики в подем като Китай и Индия.
Обама започна словото си "За състоянието на съюза" с безкомпромисен анализ на икономическите реалности. Той заяви, че мнозина американци си спомнят за времето преди глобализацията, когато беше достатъчно да се работи здраво, за да получиш прилични заплата и социални придобивки.
Но светът се промени и за мнозина тази промяна беше болезнена, заяви Обама в словото си, прочетено на обща сесия на двете камари на Конгреса. "Правилата се промениха. За едно поколение технологичните революции промениха начина, по който живеем, работим и търгуваме", добави президентът.
В словото си, което беше доминирано от икономически въпроси, Обама предложи да се замразят вътрешните разходи за пет години.
По думите му това ще позволи да се съкрати дефицитът с над 400 милиарда долара в течение на следващото десетилетие и да се намали разходната част на бюджета до най-ниското й равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961 г).
Президентът призна, че тези мерки ще изискват болезнени съкращения и припомни, че вече са замразени заплатите на федералните служители за следващите две години.
Да се намалят корпоративните данъци за пръв път от 25 години и да се увеличат данъците на богатите американци призова президентът на САЩ Барак Обама в словото си.
Обама се обърна към демократите и републиканците в Конгреса на САЩ и поиска да се премахнат данъчните вратички и използвайки така получените постъпления да се понижат корпоративните данъци, съобщи Ройтерс.
Републиканците искат да бъдат намалени данъците за компаниите, но нямат особено желание да затворят данъчните вратички, отбелязва агенцията.
В момента на теория максималният корпоративен данък в Съединените щати е 35 процента, уточнява Франс прес.
По-специално държавният глава обърна внимание на "милиардите долари данъчни подаръци" на петролните компании и поиска Конгресът да ги премахне. Според него така реализираните икономии ще позволят да се финансира техническата иновация, по-специално в източниците на чиста енергия: вятърна, слънчева, ядрена енергия, екологично чисто изгаряне на въглища и природен газ.
"Инвестирането във високи технологии, по-специално в енергетиката, ще укрепи нашата сигурност, ще защити нашата планета и ще създаде безброй работни места", добави той.
Президентът даде да се разбере, че е против постоянното продължаване на данъчните облекчения за богатите американци до 2 процента от доходите им, след като през декември бе постигнат компромис с републиканците за продължаване с още две години на тези облекчения.


Тагове: САЩ, Китай, Индия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg