EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама подписа закона за "фискалната скала"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама подписа закона за "фискалната скала"

mail10:13 | 03.01.2013прегледи 342 коментарикоментари 0


Президентът Барак Обама, който е на почивка на Хаваите, подписа дистанционно чрез устройството аутопен закона за избягване на т. нар. фискална скала, която заплашваше да върне страната към рецесия, предадоха световните агенции. Президентът подписа закона, който прави постоянни временните данъчни ставки за отделните лица и домакинства, чийто годишен доход не превишава съответно 400 000 и 450 000 долара,
се посочва в съобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС. В него се отбелязва още, че документът предвижда продължение с една година на помощите за безработица и редица други мерки. Камарата на представителите одобри мярката с 257 срещу 167 гласа късно вечерта във вторник, почти 24 часа след като Сенатът я прие с 89 срещу 8 гласа. Така приключи битката между републиканци и демократи за повишаването на данъците и съкращаването на държавните разходи, като временно е приет компромисен вариант, отбелязва ИТАР-ТАСС. Този вариант предвижда още повишаване на данъците от 35 процента на 39,6 процента за американците, които имат годишен доход над 400 000 на човек или над 450 000 за семейство.

Освен това данъкът върху недвижимата собственост на стойност 10 милиона долара се повишава от 35 на 40 процента. Очаква се тези и други мерки да позволят приходите в държавната хазна да нараснат с 600 милиарда долара в течение на десет години.
Чрез подписания закон се избягва също така орязването на разходите за редица социални програми и се отлага с два месеца мащабното съкращаване на средствата за отбрана и други важни направления. Първоначално републиканците в Камарата на представителите настояваха за редица промени в законопроекта, приет от Сената, припомня БТА. Те по-конкретно искаха да се съкратят държавните разходи с 330 милиарда долара.
Експертите се опасяваха, че с изтичането на 1 януари на срока на данъчните облекчения, въведени през 2001 година за всички данъкоплатци, и орязването на разходите ще нанесат удар на икономиката от над 600 милиарда долара и страната ще се върне към рецесия.
Подписаният днес от Обама закон крие обаче вероятност за нови битки през следващите два месеца за намаляване на разходите и вдигане тавана на дълга на страната, отбелязва Ройтерс. Републиканците, недоволни от това, че споразумението по "фискалната скала" не допринася особено много за ограничаване на федералния дефицит, обещаха да използват дебатите по тавана на дълга, за да постигнат по-големи орязвания на разходите следващия път.

 

 

 


 


Тагове: Обама, закон, скала
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057