EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама- президентът, изгубил "ААА" на САЩ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама- президентът, изгубил "ААА" на САЩ?

mail12:40 | 28.07.2011прегледи 398 коментарикоментари 0


Вероятността САЩ да изгубят оценката си "тройно А" би отредила на президента Барак Обама незавидно място в историята, но при този ход на дебатите днес тя е по-близка от всякога, предаде AFP. Федерален служител заяви на конгресмените да се готвят за това. Непроменян от 1917 година, рейтингът "ААА" на САЩ е почти толкова стар, колкото и самата история на оценяването на държавните дългови книжа. Той е въведен от Джон Муди през 1909 г. Идеята, че тази максимална оценка може да бъде изгубена, бе недопустима, когато през януари 2009 г. Обама пое поста държавен глава на САЩ. Вашингтон обикновено има всички козове, за да бъде на върха на йерархията на най-надеждните кредитополучатели: ползва се със статута на най-голямата в света икономическа и военна сила, има най-широката данъчна основа в света, контролира печатането на световната резервна валута, ползва се с лоялността на частните инвеститори и най-големите централни банки на планетата, които купуват американски дългови книжа. Има обаче вероятност САЩ да бъдат изгонени за един ден от избраните кръгове на най-платежоспособните страни. "Анализаторите ни подчертаваха, че е трябвало да се направени нещо с тежестта на дълга и темпа му на нарастване още преди време, за да се запази "тройното А"", коментира вчера президентът на рейтинговата агенция Standard and Poor's Девън Шарма, който бе изслушан в Камарата на представителите. В средата на юли същата рейтингова агенция посочи, че "че вероятността е поне едно към две" САЩ да изгубят сегашната си оценка през идните три месеца. Друга водеща рейтингова агенция - Fitch Ratings също публикува доклад какви биха били последиците от загубата на "тройното А". Ако безизходицата по вдигането на тавана на държавния дълг на САЩ продължи, то президентът Обама ще бъде принуден да решава как да се справи с кризата, отбелязва Reuters и посочва няколкото възможни стъпки.
- Финансовото министерство може да обмисли продажбата на държавни активи, включително холдинги и злато, както и ценни книжа, гарантирани с ипотеки.
- Някои юристи експерти виждат като възможен коз за Обама позоваването на 14-ата поправка в Конституция, която гласи, че държавният дълг на САЩ "не може да бъде поставян под въпрос." Позоваването на този текст би могло да позволи на Обама да заобиколи Конгреса и сам да вдигне тавана.
- Ако финансовото министерство прецени, че нито продажбата на активи, нито пък позоваването на 14-ата поправка могат да проработят, то може да отложи във времето някои плащания - заплатите на държавните служители, външни доставчици и други, докато натрупа достатъчно средства, за да плаща лихвите по дълга.
През август финансовото министерство ще събере $172 млрд., с които обаче може да покрие само 45% от $306 млрд., които трябва да даде по задълженията си, е пресметнал Двупартийният политически мозъчен тръст в САЩ, цитиран от Reuters.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg