EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОАЕ ще инвестира $54 млрд. във ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОАЕ ще инвестира $54 млрд. във ВЕИ

mail11:40 | 05.07.2023прегледи 571 коментарикоментари 0


Обединените арабски емирства планират да инвестират до 54 милиарда долара във възобновяеми енергийни източници през идните седем години. Намеренията са част от усилията на страната да постигне нетни нулеви емисии до средата на века, съобщава Блумбърг.

През посочения период ОАЕ се стремят да увеличат трикратно дела на енергията, произведена от възобновяеми източници, и ще се съсредоточат върху водорода като източник на чиста енергия, написа в Туитър министър-председателят и владетел на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

По-късно тази година ОАЕ ще бъдат домакин на срещата на високо равнище за климата КОП28 (COP28). Подобно на много страни производителки на петрол, стремежът към по-чиста енергия на ОАЕ е компенсиран от значението на изкопаемите горива за икономиката. Все пак ОАЕ е първата страна от Близкия изток, която обяви целта си за достигне на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Същевременно Негово височество шейх Ал Мактум обяви, че страната му създава министерство на инвестициите, без обаче да уточнява кога ще бъде откриването му, предаде Ройтерс.

Също така премиерът назначи Мохамед Хасан Ал Сувайди за бъдещ министър на инвестициите. В момента Ал Сувайди е главен изпълнителен директор на Държавният фонд на Абу Даби и заместник-председател на компанията за възобновяеми енергийни източници "Масдар" (Masdar).

Правителството одобри и решение за създаване на съвет за финансова стабилност, който да наблюдава риска, да помага за справяне с потенциални финансови кризи и да налага предпазни мерки за защита на икономическата и финансова система на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg