EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ОАЕ против удължаване на пакта ОПЕК+

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОАЕ против удължаване на пакта ОПЕК+

mail11:40 | 07.07.2021прегледи 1350 коментарикоментари 0


Обединените арабски емирства поискаха отлагане на решението за удължаване на пакта ОПЕК+, съобщи агенция Ройтерс.

Картелът на износители на петрол ОПЕК, Русия и още няколко партньорски държави съкратиха драстично добивите в началото на пандемията миналата година. Вследствие от драстичното поскъпване на суровината оттогава, тази седмица ОПЕК + обсъдиха по-бързо възстановяване на производството. Всички държави се съгласиха с формулата за увеличаване на добивите с до 2 милиона барела дневно от август до декември тази година.

Въпросът, който не беше разрешен по време на тридневните консултации, се отнася до позицията на ОАЕ, които изискват преразглеждане на параметрите на споразумението за намаляване на производството на петрол, като Саудитска Арабия постави като условие част от ограниченията да останат в сила не до април, а до края на 2022. С това не се съгласиха Обединените арабски емирства, които вложиха милиарди долари в увеличаването на производствения си капацитет.

Само ако цялостното споразумение за намаляване на добивите бъде преразгледано, емирствата ще се съгласят да удължат сделката след април 2022 г. и да увеличат производството на петрол в алианса с 2 милиона барела на денонощие (б/д) до края на тази година. ОАЕ е четвъртият по големина производител на петрол в ОПЕК, емирствата разполагат с едни от най-значителните производствени мощности, почти една трета от които не работят, въпреки че поддържането им в работно състояние изисква постоянни инвестиции.

Освен това Абу Даби прилага план за увеличаване на производствения капацитет с 1 милион б/д до 5 милиона б/д до 2030 година. Но искането на емирствата не беше удовлетворено, макар страните от ОПЕК+ да проявиха разбиране.

Енергийният министър Сухеил ал Мазруи се съгласи да подкрепи плана за увеличаване на производството на петрол до края на годината и да удължи сделката до края на 2022 г. само при условие, че базовото ниво на производството за страната ще бъде увеличено - от 3,2 милиона б/д до 3,8 милиона б/д. Това ще им позволи допълнително да увеличат производството на петрол с 0,6 милиона барела на ден в рамките на пет месеца.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101