EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма пари за пречиствателна станция на „Златни пясъци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма пари за пречиствателна станция на „Златни пясъци”

mail08:22 | 28.04.2010прегледи 1026 коментарикоментари 0


Министерството на околната среда и водите няма да осигури пари за изграждането на нова заустваща тръба за пречиствателната станция на Златни пясъци. Това каза вчера във Варна министърът на околната среда и водите Нона Караджова, съобщава в. Позвънете. Тя подчерта, че пари за дейността няма заложени в бюджета. Такива не можели да се ползват и от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, където всички средства са изчерпани авансово.

От министерството обаче очаквали хотелиерите да проявят отговорност и да решат проблема. „Ако се очаква пари да дава само държавата, няма да стане”, отсече Караджова. Тя добави, че в момента, в рамките на няколко министерства се обсъждало какъв да е подходът за пречиствателните станции в курортните комплекси. Проблемът бил, че за тях не могат да се ползват пари от европейските програми, защото те по същество не са населени места. В случай, че се финансирал проект за някой от комплексите по европрограмите, това незабавно щяло да се приеме от партньорите ни като държавна помощ.
Наказателна отговорност срещу бившия директор на Регионалната инспекция по околна среда Синан Мехмед не може да бъде търсена, стана ясно още от думите на Караджова. Срещу страната ни е в ход наказателна процедура за неспазване на законодателството в областта на зоните "Натура 2000" и то именно за нарушения в Североизточния регион.

От Мехмед са подписани редица решения, че не е необходима преценка за оценка на съвместимостта на инвестиционни предложения с екологичните изисквания. Констатациите обаче не са били достатъчно аргументирани и не е отчитан комулативният ефект. Това означава, че проектите са гледани „на парче”, един по един, и не се отчита общото им въздействие върху околната среда, обясни Караджова. Бившият директор на РИОСВ - Варна обаче така се възползвал от правилата, че сега няма как да бъде преследван, макар и с неохота призна министърът.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158