EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма нови кандидати за шеф на WBank

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма нови кандидати за шеф на WBank

mail11:15 | 16.09.2016прегледи 1347 коментарикоментари 0


Световната банка обяви, че сегашният й ръководител Джим Йон Ким е единственият номиниран за следващия президентски мандат, предадоха световните агенции. Приемането на номинации вече е приключило, съобщи изпълнителният съвет на институцията, в която членуват 189 държави. Ким ще бъде интервюиран от съвета, като се очаква решението да бъде взето преди годишната среща на Световната банка, планирана за 7-9 октомври.
 Името на Ким бе посочено миналия месец от администрацията на Барак Обама и се очаква той да спечели нов мандат начело на организацията предвид липсата на други кандидати. Световната банка е ръководена от американец от създаването й след Втората световна война. Ким заема поста от 2012 г.

Преди няколко дни ЕК изрази изненада от поставянето на въпроса дали зам.-председателят на институцията Кристалина Георгиева би могла да се върне на висок пост в Световната банка. Говорител на комисията уточни в отговор на журналистически въпрос на пресконференция, че единствената хипотеза, която е обсъждана досега, е Георгиева да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Не съм в течение на нищо друго, добави говорителят. Георгиева бе вицепрезидент на Световната банка, но през 2010 г. подаде оставка от този пост, за да приеме номинацията за еврокомисар от България. През втория си мандат в ЕК Георгиева бе издигната до поста зам.-председател на комисията. Хипотезата, че тя би могла да оглави успешно Световната банка, се появява в публикация на Центъра за глобално развитие в края на август тази година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg